OSTAVKA OTVORILA NAGAĐANJA: Ko će naslijediti Kojovića, da li bi to mogli biti...

Forto je tu već duži niz godina, a obnašao je brojne funkcije u stranci te je sigurno da bi bio prihvatljivo lidersko rješenje za širu stranačku bazu. Mandat na čelu najvažnije kantonalne vlade dao mu je političkog iskustva koje drugi članovi Naše stranke nemaju.

  • Politika

  • 26. Jun. 2021  

  • 3

Ostavka dosadašnjeg predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, osim razloga takve iznenadne odluke, otvorila je i nagađanja ko će ga naslijediti na vrhu ove političke organizacije za koju se vjeruje da tek treba da doživi svoju punu afirmaciju.

 Odlazak Kojovića otvorit će put za cijeli niz članova i simpatizera, bivših lidera, ali u prvi plan, u isčekivanju vanrednog kongresa, gurnuti dva istaknuta sarajevska političara. Prvi je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, a drugi načelnik općine Centar Srđan Mandić.

Forto je tu već duži niz godina, a obnašao je brojne funkcije u stranci te je sigurno da bi bio prihvatljivo lidersko rješenje za širu stranačku bazu. Mandat na čelu najvažnije kantonalne vlade dao mu je političkog iskustva koje drugi članovi Naše stranke nemaju.

Srđan Mandić je u političkom uzletu, u kratkom periodu je pobijedio na stranačkom kongresu u utrci za potpredsjednika te na izborima za načelnika "općine koja je važnija od deset drugih općina". Mandića se već prvog dana iz nekih krugova istaklo kao mogućeg budućeg lidera, piše Klix.

Mandić i Forto djeluju kao ljudi od ambicija, ali zbog njihovog odličnog ličnog odnosa teško može doći do međusobnog okršaja.

Iza prvih favorita slijedi duža lista potencijalnih kandidata koji bi u naredna najmanje dva mjeseca mogli krstariti Bosnom i Hercegovinom te lobirati za svoje šanse, ali i ljude s kojima misle preuzeti vrh stranke.

Ambicije bi mogla imati bivša ministrica pravde Lejla Brčić, kao i federalna zastupnica Nasiha Pozder ili Mirsad Čamdžić, koji je bio Kojovićev protukandidat na kongresu 2015. kad se s liderske pozicije povukao Dennis Gratz.

Na kraju ne smije se smetnuti s uma niti najistaknutiju osobu Naše stranke svih ovih godina, predsjednicu Glavnog odbora Sabinu Ćudić. Vjeruje se da mnogi smatraju kako je došlo njeno vrijeme, kako je vrijeme za ženu predsjednicu te kako bi tranzicija iz ere Kojovića najbezbolnije prošla s osobom koja je najbliža odlazećem predsjedniku.

Predrag Kojović jučer je iznenada podnio ostavku na svoju predsjedničku funkciju, praktično u pola svog drugog mandata. U zvaničnoj izjavio kazao je da je odluku donio ranije, ali da je čekao pravi trenutak te dodao da ostaje član stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...