DODIK MOŽE DA PRIČA ŠTA HOĆE, AMERIČKO MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO DA JE BiH SVE BLIŽA NATO-u: Kako je general Timothy E. Gowen lobirao za uključenje OSBiH u veliku operaciju "Defender"

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson naglasio je da operacija "Koordinacija 2021" promovira značaj saradnje između vojnih i civilnih struktura i nevladinog sektora tokom kriznih situacija.

  • Mini market

  • 28. Jun. 2021  29. Jun. 2021

  • 4

Nakon 16 mjeseci odgovora na pandemiju koronavirusa, Nacionalna garda Marylanda ponovo je obnovila svoje gotovo 18-godišnje partnerstvo sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

General major Američke vojske Timothy E. Gowen, zadužen za komandu u američkoj saveznoj državi Maryland, prošle sedmice posjetio je Bosnu i Hercegovinu, u misiji nadoknade "izgubljenog vremena sa važnim saveznikom"

Gowen se u Sarajevu sastao sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem kao i sa šefom Generalštaba Oružanih snaga BiH general pukovnikom Senadom Mašovićem, te sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom.

Vježba podrške civilima

Oni su zajedno nadgledali operaciju "Koordinacija 2021" (Coordination 2021), koja podrazumjeva pripremu, organizaciju i realizaciju aktivnosti u borbi protiv pandemije sa fokusom na organizaciju mjesta za vakcinaciju.

Ova vježba dio je sporazuma Nacionalne garde Marylanda sa Oružanim snagama BiH koji se naziva State Partnership Program (SPP), piše Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS).

Nadalje, Gowen je sa našim zvaničnicima razmatrao mogućnosti buduće obuke i novih zajedničkih projekata.

Tokom ove operacije, koju je nadgledao Selmo Cikotić, pokazana zajednička akcija, koordinacija i podrška civilima u slučaju scenarija razornog zemljotresa u Sarajevu.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson potcrtao je da operacija Koordinacija 2021 promovira značaj saradnje između vojnih i civilnih struktura i nevladinog sektora tokom kriznih situacija.

"Iskustva Nacionalne garde Marylanda u kriznim stiaucijama, posebno tokom COVID-19 pandemije i drugih prirodnih katastrofa, može biti od koristi razviju civilnih struktura u Bosni i Hercegovini, kao i pomoći u povećanju značaja uloge Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kriznim situacijama", naveo je Nelson.

Odgovori na prirodne katastrofe poput zemljotresa, požara, poplava, je ključna misija za Oružane snage BiH kao i pružanju podrške civilnim vlastima. Baš kao i kod Nacionalne garde Marylanda, brza i efikasna akcija ključna je za uspješan odgovor na ovakve krizne situacije.

"Ovakve vježbe omogućavaju nam da poboljšamo naše partnerstvo", napominje Gowen.

Novi zajednički projekti

Gowenu su se u posjeti BiH pridružili major Perlisa D. Wilson, kao i pukovnik Rob Willie, koji obnaša funkciju komadanta G3 Trening divizije u Nacionalnoj gardi Marylanda.

Wilson i Willie posjetili su Objekat Oružanih snaga BiH za usavršavanje doktrina u Travniku, kako bi se upoznali sa tamošnjim osobljem. Zajedno su planirali buduću saradnju i nove zajedničke projekte.

"Jedan od novih projekata je kreiranje načina da oficiri i starješine Oružanih snaga BiH prisustvuju obukama na Institutu za obuke Nacionalne garde Marylanda. Takve obuke možemo pružiti, no potreban je novac", objasnio je Willie.

Prema njegovim riječima, kako bi se poboljšao sporazum SPP, potrebno je da oficiri OSBiH i Nacionalne garde Marylanda kompletirao 50 različitih treninga u tipičnoj fiskalnoj godini.

"S obzirom na činjenicu da je pandemija COVID-a 19 zaustavila mnoge aktivnosti iz SPP-a, neke aktivnosti ipak se provode virtuelno, kao što je inicijativa odnosa sa javnošću - poboljšanje strateških komunikacija, resursa i medijskih operacija. Ova inicijativa direktno je nadgledana tokom operacije 'Srebrena strijela 2019' (Silver Arrow 2019)", objasnio je Willie.

Prošlog mjeseca, BiH je bila domaćin vojnoj vježbi Odgovor 2021 u sklopu šire operacije Američke vojske pod nazivom Defender (Zaštitnik). Nacionalna garda Marylanda planirala je poslati pješadiju u BiH, ali usljed komplikacija sa pandemijom koronavirusa, to nije bilo moguće. Bez obzira na to, ova uspješna vježba poslužila je kao važan podsjetnik za Oružane snage BiH, a ujedno je tokom Odgovora 2021 bio najveći broj američkih vojnika u BiH još od 2005. godine.

Evropske operacije

Prije nego je doputovao u BiH, Gowen je posjetio štab Američke vojske za Evropu i Afriku u Wiesbadenu u Njemačkoj, gdje se razgovaralo o saradnji OSBiH sa Američkom vojskom. Gowen je u razgovoru sa general majorom Američke vojske Josephom Jarradom, koji je zamjenik Štaba, vrlo jasno iskazao namjeru sa Američka vojska uključi Oružane snage BiH u seriju vojnih vježbi u okviru operacije Defender.

"Uključivanje Oružanih snaga BiH u operaciju Defender je jako pametan potez. Neće samo poboljšati naše odnose, već 2023. godine mi ćemo obilježavati 20 godina uspješne saradnje, zajedničkih ciljeva i zadataka. Mi možemo pomoći jedni drugima da dostignemo maksimum multinacionalne interoperabilnosti i možemo podići zajedničku sigurnost na viši nivo", ocjenjuje Gowen.

Ostvarenje multinacionalne interoperabilnosti je jedan od najvažnijih zadataka u okviru evropskih operacija Američke vojske. BiH je članica Američko-Jadranske povelje ili A5, odnosno asocijacije SAD-a i zemalja Zapadnog Balkana. A5 promovira regionalnu saradnju i pomaže zemljama da se što brže intergrišu u NATO.

Historijski gledano, Nacionalna garda Marylanda stalno će pomagati Bosni i Hercegovini da postane NATO članica kroz brojne obuke sa Oružanim snagama BiH.

K. S.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...