DA LI JE UGROŽENA POZICIJA DENISA ZVIZDIĆA: “Ostavka bi išla na štetu Bošnjaka, SDA nema hrabrosti da pokrene njegovu smjenu …”

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać nije željela prejudicirati šta će se dešavati u Parlamentu o ovom pitanju.

  • Politika

  • 06. Jul. 2021  06. Jul. 2021

  • 0

Nakon što je Denis Zvizdić prošle sedmice podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Stranke demokratske akcije te istupio iz članstva, još je otvoreno pitanje njegove pozicije u Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Podsjetimo, Zvizdić je rekao da neće podnijeti ostavku na mjesto člana Kolegija jer bi to išlo na štetu Bošnjaka, ali da nema ništa protiv toga da se pokrene procedura njegove smjene. Na sjednici koja je zakazana za sutra Zvizdićeva smjena, bar za sada, ne bi trebala biti jedna od tačaka dnevnog reda.

NJIHOVA STVAR

"Nismo imali nikakav sastanak u stranci o tome, tako da mislim da neće biti nikakve inicijative na ovoj sjednici. Ne znam hoće li SNSD nešto pokretati. Ako bude i tražio, sad u ovom momentu to ne možemo ni podržati. To može biti samo neki politikantski razlog, ali mislim da se to neće još pokretati. Njima možda sada i odgovara da to bude nedefinisano", kažu u SDA.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać nije željela prejudicirati šta će se dešavati u Parlamentu o ovom pitanju.

"Mi smo tu principijelni. Smatramo da predstavnici većinskih stranaka, stranaka koje su osvojile većinu, imaju pravo da kandiduju svoje članove Kolegija. Mi smjenu tražiti nećemo, a da li će drugi partneri, to je njihova stvar", ističe Novaković Bursać.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a BiH, smatra da “SDA nema hrabrosti da pokrene Zvizdićevu smjenu, jer zna da to neće uspjeti i da će to biti jedan veliki poraz za SDA”.

"Moja je procjena da Denis Zvizdić ostaje u rukovodstvu Predstavničkog doma do kraja mandata", kaže Magazinović.

Podsjetimo, Zvizdić je u prošli petak rekao da ostavku na poziciju u Predstavničkom domu nije dao iz dva razloga.

"Prvi je što bi mojom ostavkom u Kolegiju automatski bilo upražnjeno mjesto predstavnika Bošnjaka, Kolegij djeluje na bazi konsenzusa, a kvorum čine dva člana Kolegija. Ako bih dao ostavku, to bi bilo krajnje neodgovorno, u Kolegiju ne bi bilo predstavnika bošnjačkog naroda i druga dva predstavnika mogla bi donositi značajne odluke i usmjeravati procese koje su u nadležnosti Kolegija PD-a. Ja sam 2018. dobio 38.500 glasova, što je najveći broj glasova. Želim da upozorim na to da se ne smije dogoditi nejednovremenost u razrješenju i imenovanju novog člana Kolegija, da me Predstavnički dom razriješi, a da dugo ostane vakuum u Kolegiju, što je vrlo opasno za status Bošnjaka i procese u BiH", smatra Zvizdić.

PONOVO O RADOJIČIĆU

Istakao je i da ne smatra da bi njegova funkcija trebala biti dijelom političke trgovine.

"Slutim da će to biti dijelom političke trgovine, da će vjerovatno SNSD, da bi glasao za moju smjenu, tražiti da SDA glasa za imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice, ali van onih kriterija na kojim se sve vrijeme insistiralo da mora biti nestranačka osoba iz reda Ostalih i s istinskim kompetencijama", kaže Zvizdić.

Upravo je nepostojanje dogovora između SDA i SNSD-a ostavilo na čekanju smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića. Na njegovo mjesto je trebao doći Igor Radojičić (SNSD), no SDA nije zadovoljna tim prijedlogom, jer je u suprotnosti sa stranačkim sporazumom SDA, HDZ-a i SNSD-a u kojem stoji da na toj poziciji treba da bude nestranačka ličnost, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...