TEGELTIJA ODGOVORIO NA POZIV TURKOVIĆKE DA SE 11. JULI PROGLASI DANOM ŽALOSTI U BiH: Evo šta joj je poručio...

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

  • Politika

  • 07. Jul. 2021  07. Jul. 2021

  • 3

"Žao mi je sto je ministarka Turković istupila, u najmanju ruku na nekorektan način u medijima, posebno imajući u vidu činjenicu da je mogla čuti sta je tačno rečeno na sjednici Predstavničkog doma da je bila prisutna, ili u krajnjoj liniji - informisati se direkto telefonskim putem u vezi odluke o proglašenju Dana žalosti na teritoriji BiH 11. jul, kazao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

“Kao predsjedavajući Savjeta ministara nikada nisam odbio niti jedan telefonski poziv, kao ni razgovor o bilo kom pitanju, pa tako ne bih ni o ovom. S obzirom da ministarka Turković nije bila prisutna na sjednici Predstavničkog doma, a što joj je jedna od obaveza u ministarskom mandatu, ponoviću ono što sam i tad odgovorio, a to je da je Ministarstvo inostranih poslova BiH juče tek krajem dana dostavilo prijedlog odluke da se 11. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji BiH i da će Savjet ministara i tu odluku razmatrati na nekoj od narednih sjednica. Da li će odluka biti izglasana ili ne, zavisi od toga kako će se o njoj izjasniti ministri u Savjetu ministara”, naveo je Tegeltija.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila je blagovremeno inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

“U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara BiH, što je bila redovna praksa proteklih godina, izuzimajući 2020. godinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će uputiti instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2021. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te informiraju države prijema o razlozima za takvo postupanje, a sa željom da istina i pravda u Bosni i Hercegovini bude osnov za pomirenje i bolju budućnost svih građana i naroda BiH”, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH. (N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...