RASTU CIJENE GUMA: Očekuje se da će...

...tokom druge polovice ove godine biti puno skuplje.

  • Auto

  • 23. Jul. 2021  

  • 0

Na globalnoj razini, a potom i na našoj lokalnoj, ne piše nam se dobro, piše HAK Revija

Trendovi su takvi da se sigurno mogu očekivati značajna povećanja cijena guma za automobile i komercijalna vozila. Naime, u gotovo cijelom proizvodno-opskrbnom lancu došlo je do povećanja cijena i to značajnih.

Troškovi prirodne gume u prvoj polovici 2021. bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih. Rast cijena nafte značio je da su cijena sintetičke gume u prvih šest mjeseci bile 66 posto iznad prosjeka 2020. godine. Cijena električne energije porasla je za 154 posto u odnosu na prosjek prethodne godine, što je posebno važno za države u kojima se gume proizvode.

Također, više od 200 posto su rasle naknade za prijevoz tereta u kontejnerskom brodskom transportu.

Do rasta cijena guma u Europi već je došlo ove godine, a u cijelom sustavu proizvođač-trgovac malo su smanjene marže i tako je izbjegnut već rast cijena. No, u drugoj polovici godine ipak se očekuje da će gume biti puno skuplje...

Kako doznaje HAK Revija, kod hrvatskih trgovaca cijene guma su također porasle, a spominje se rast od 15 posto.

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...