DODIKOV POTRČKO MILAN TEGELTIJA UZNEMIREN: "Republika Srpska nije potpisala kapitulaciju, jer...

...ako bi Republika Srpska prihvatila da OHR to može, onda bi između postojanja i nestanka Republike Srpske stajao jedan potpis tog činovnika."

  • Mini market

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je da "Republika Srpska nije potpisala bezuslovnu niti bilo kakvu drugu kapitulaciju i prihvatila uspostavljanje okupacionih vlasti nego Mirovni sporazum sa uslovima i garantima".

Prema njegovim riječima, jedan od zvaničnih garanta Mirovnog sporazuma ukazuje da OHR nije imao ovlaštenja za nametanje i da visoki predstavnik Christian Schmidt nema legitimitet.

On je ukazao da zbog toga "izjava Ambasade Rusije u BiH da je Ured visokog predstavnika (OHR) kočnica razvojnog puta BiH i da insistira na njegovom bezuslovnom gašenju - ima posebnu formalnopravnu težinu".

- Identična stvar bi bila sa SAD-om ili drugim garantima sporazuma - kazao je Tegeltija za Srnu.

Tegeltija je rekao da su stavovi garanta sporazuma nešto što obezbjeđuje vjerodostojnost sporazuma, a u skladu sa sporazumom je ono oko čega svi garanti postignu saglasnost.

- Ako OHR ima neograničenu i ničim kontrolisanu moć da donosi zakone, sutra može donijeti zakon kojim ukida Policiju Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Vladu Republike Srpske, državljanstvo Republike Srpske - istaknuo je Tegeltija.

On je kazao da, ako bi Republika Srpska prihvatila da OHR to može, onda bi između postojanja i nestanka Republike Srpske stajao jedan potpis tog činovnika.

- Zbog toga Republika Srpska ne smije niti može prihvatiti takvo nametanje zakona od OHR-a, jer, ukoliko to može, šta bi spriječilo OHR da pod takvim tumačenjem vlastitog mandata nametne bilo koji drugi zakon koji bi potpuno obesmislio i na kraju uništio Republiku Srpsku - upitao je Tegeltija.

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), kao odgovor na tu odluku, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske - kojim se kažnjava svako onaj ko RS i njegov narod nazove genocidnim - i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...