KONSTANTNO STE UMORNI, MUČE VAS GLAVOBOLJE, NESANICA, SLABA PROBAVA: Ukoliko imate ove simptome, u velikim ste problemima, ali nije sve izgubljeno…

Našim ćelijama je prijeko potreban za normalno funkcioniranje: one ga koriste za proizvodnju energije i stabilizaciju svojih membrana.

  • Zdravlje

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

Ako vas često hvataju grčevi u mišićima i konstantno ste umorni, san vam je isprekidan, skloni ste glavobolji, tjeskobi i razdražljivosti ili, pak, imate aritmiju i slabu probavu, velika je vjerovatnoća da patite od hipomagnezemije, odnosno manjka magnezija u organizmu. 

Magnezij je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu, koji je potreban za više od 300 tjelesnih funkcija.

Najviše ga ima u našim kostima i zubima, a nešto manje u mišićima, mekim tkivima i ćelijama. 

Našim ćelijama je prijeko potreban za normalno funkcioniranje: one ga koriste za proizvodnju energije i stabilizaciju svojih membrana.

Bez magnezija, naš život je nezamisliv, a ovo su samo neke od njegovih funkcija:

- pravilan rad živčanog sistema

- opuštanje mišića

- zdrave moždane funkcije 

- čvrste kosti i zubi 

- pravilan srčani ritam

- čišćenje organizma od toksina

- kvalitetan san i dobro raspoloženje

Ovaj važni mineral naziva se i „željezom biljnog svijeta“ zato što je njegova uloga u stvaranju hlorofila slična onoj koju ima željezo u stvaranju hemoglobina u našoj krvi.


Kako nadoknaditi opasan manjak 

Na magnezij negativno djeluju želučana kiselina i probavni enzimi. Pojačanim znojenjem ljeti i tokom napornih fizičkih aktivnosti, gubite puno magnezija. Zbog brojnih dobrobiti, jako je važno nadoknaditi svaki njegov manjak – pravilnom prehranom, koja uključuje što više namirnica bogatih magnezijem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...