NOVE PRIJETNJE IZ SJEVERNE KOREJE: "Južna Koreja i Sjedinjene Države riskiraju ozbiljnu sigurnosnu krizu..."

Izjava dolazi dan nakon što je Kim Yo-jong, moćna sestra vođe Kim Jong-una, upozorila Seul i Washington na godišnje zajedničke vojne vježbe koje bi trebale započeti ove sedmice.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

Sjeverna Koreja saopćila je u srijedu da su Južna Koreja i Sjedinjene Države propustile priliku za poboljšanje odnosa te riskiraju "ozbiljnu sigurnosnu krizu" odabirom eskalacije napetosti tokom provođenja zajedničkih vojnih vježbi.

Kim Yong-chol, general i političar koji je odigrao vodeću ulogu tokom historijskih samita između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kritizirao je Južnu Koreju i Sjedinjene Države što su na dobru volju Pyongyanga odgovorile "neprijateljskim djelima", prenosi Reuters.

Izjava dolazi dan nakon što je Kim Yo-jong, moćna sestra vođe Kim Jong-una, upozorila Seul i Washington na godišnje zajedničke vojne vježbe koje bi trebale započeti ove sedmice.

Sjeverna Koreja drugi dan zaredom nije odgovarala na uobičajene pozive na međukorejskoj telefonskoj liniji, rekla je u srijedu Južna Koreja.

Telefonske linije ponovno su uspostavljene krajem jula, više od godinu dana nakon što ih je Sjever prekinuo usred rastućih tenzija.

Kim Yong-chol izdvojio je Seul zbog, kako je rekao, propuštene prilike za poboljšanje međukorejskih odnosa nastavkom vježbi.

Jug se mora natjerati da "jasno shvati koliko skupo moraju platiti" za odabir savezništva s Washingtonom umjesto mira između Koreja, rekao je u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

"Učinit ćemo da iz minute u minutu shvate kakav su opasan izbor napravili i s kakvom će se ozbiljnom sigurnosnom krizom suočiti zbog svog pogrešnog izbora", rekao je Kim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...