GORKA KAFA, SLADAK ŽIVOT: Evo zašto bismo trebali piti kafu bez šećera

Ukoliko ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.

  • Zdravlje

  • 12. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 0

Među vama svakako postoje oni koji vole običnu, gorku kafu, ali većina voli manje ili više je pije sa šećerom i mlijekom.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da se ugledamo na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima ne bi trebalo ni da stavljamo mlijeko u kafu jer kada se pomiješa sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcija u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crijevima.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u kontakt sa kofeinom koaguliše i stvara gas koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe-torte koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, prenosi Krstarica. Kafe bogate slojevima šlaga i sirupa dostižu astronomske količine kalorija.

Naprimjer, takva kafa u maloj čaši može da sadrži i do 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrijednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak iako izbjegavate ovu vrstu kafe već je vjerovatnoća da ćete sipati jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa i gojaznosti, već i mijenja originalni ukus kafe.

Ukoliko ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...