ANGELA MERKEL U NEVJERICI: "Razvoj događaja u Afganistanu je izuzetno gorak, dramatičan, strašan..."

Poslije debakla u Afganistanu raste pritisak na njemačku vladu da se izjasni. Kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova Heiko Mass priznali su da su pogrešno procijenili situaciju.

  • Svijet

  • 17. Avg. 2021  

  • 2

Angela Merkel je na konferenciji za medije u Berlinu rekla da se sada prvenstveno radi o tome da ljude sklone na bezbjedno. Dodala je da Njemačka čini sve da iz zemlje evakuiše njemačke državljane, ali i lokalne saradnike njemačkih institucija, kao i saradnike njemačkog Ministarstva za razvoj ili ljude koji su sarađivali s njemačkim nevladinim organizacijama.

Sve je išlo vrlo brzo: talibani su ušli u glavni grad Afganistana i u predsjedničkoj palači objavili svoju pobjedu. Nisu naišli na otpor, a šef države je pobjegao. Istovremeno mnogi pokušavaju napustiti Kabul.

Prema podacima njemačke kancelarke, njemačka vojska Bundeswehr identifikovala je 1.900 lokalnih saradnika koji su prebačeni u bezbjedne zemlje, a da je sada u toku pokušaj da se iz Avganistana izvedu 1.500 saradnika Ministarstva za razvoj i nevladinih organizacija. Istovremeno, Angela Merkel je priznala da uspjeh te evakuacije zavisi od situacije u Kabulu: „Na žalost, to više ne zavisi od nas“. Ona je dodala da su uslovi u Kabulu teški.

„Gorko, dramatično, strašno“

Angela Merkel je napravila kritički bilans intervencije u Afganistanu. Skoro dvadesetogodišnje prisustvo u zemlji „nije se posrećilo onako kako smo namjeravali“, rekla je ona. Dodala je da je to saznanje „izuzetno gorko“. Zapadni saveznici, kaže, moraju da priznaju da ti napori nisu bili uspješni i iz toga se mora izvući pouka da se kod takvih intervencija „moraju zacrtati manji ciljevi“.

Njemačka kancelarka je priznala da je brzina talibanskog napredovanja bila potpuno potcijenjena: „Svi mi smo – ja takođe preuzimam odgovornost – pogrešno procijenili situaciju". Angela Merkel je rekla da je poslije povlačenja međunarodnih trupa međunarodna zajednica morala da posmatra kako talibani nevjerovatnom brzinom osvajaju provinciju po provinciju, grad po grad i tako cijelu zemlju stavljaju pod svoju kontrolu.

„Gorak, dramatičan i strašan je taj razvoj događaja, posebno za ljude u Afganistanu", naglasila je njemačka kancelarka. Ona je dodala da je situacija „strašna za milione Afganistanaca koji su se zalagali za slobodno društvo“.

Mas: „Nema šta da se uljepšava“

Prije toga se i ministar spoljnih poslova Njemačke Heiko Mass osvrnuo na talibansko munjevito osvajanje vlasti u Avganistanu: „Nema šta da se uljepšava. Svi mi, njemačka Vlada, tajne službe, međunarodna zajednica, svi smo pogrešno procijenili situaciju“. Dodao je da je pogrešna procjena saveznika posebno počivala na pretpostavci da će se avganistanska armija suprotstaviti nadirućim talibanima. Iz toga se, prema Massu, moraju povući konsekvence, javlja Deutsche Welle.

Njemački ministar spoljnih poslova, socijaldemokrata Mas, rekao je da su slike očajnih ljudi na kabulskom areodromu izuzetno bolne. On je obećao da će Njemačka učiniti sve da ljude izbavi iz katastrofalne situacije.

Još prije nekoliko dana procjena američkih tajnih službi glasila je da se Kabul može držati još najmanje tri mjeseca. Ali ekstremisti su napredovali skoro bez otpora afganistanske vojske. U nedjelju (15. avgusta) osvojili su glavni grad Kabul, objavivši da su osvojili predsjedničku palatu avganistanskog šefa države Ašrafa Ganija, koji je prije toga pobjegao u inostranstvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...