„NARUŠENA JE ARHITEKTURA DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA…“: Pogledajte kako je njemački šef diplomatije zatražio sankcije za Milorada Dodika

Pozadina ovoga je da član Predsjedništva Milorad Dodik trenutno zagovara otcjepljenje dijela zemlje u kojem dominiraju Srbi. Ali postoje i napetosti između Srbije i Kosova, rekao je Maas.

  • Politika

  • 16. Nov. 2021  16. Nov. 2021

  • 5

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas pozvao je u ponedjeljak na evropske sankcije protiv političkih lidera u Bosni i Hercegovini koji dovode u pitanje državne strukture.

Tehnički ministar vanjskih poslova kazao je na marginama sastanka s šefovima diplomatija zemalja EU u Bruxellesu da treba razmotriti oštriji pristup kako bi se zaustavio trenutni razvoj događaja.

Sankcije bi, rekao je, bile usmjerene protiv onih koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju ljude potaknuti na mržnju ili žele prekinuti veze s Evropskom unijom.

“Razvoj događaja u Bosni i Hercegovini je ekstremno zabrinjavajući”, kazao je Maas.

“Mi u Evropskoj uniji ne možemo prema tome biti indifirentni”, dodao je.

Maas je istaknuo da Dodik, koji je najavio postupno povlačenje iz državnih institucija uključujući i ono iz vojske, narušava arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) uveo je u igru mogućnost sankcija političarima u Bosni i Hercegovini. S obzirom na napetosti u multietničkoj zemlji, mora se razmisliti ne bi li trebalo zauzeti oštriji kurs protiv ljudi koji žele prekinuti državnu strukturu i veze s EU-om, rekao je Maas u ponedjeljak nakon konsultacija s ministrima vanjskih poslova EU-a o situacija na zapadnom Balkanu u Bruxellesu.

"Razvoj u Bosni je krajnje zabrinjavajući", dodao je. Pozadina ovoga je da član Predsjedništva Milorad Dodik trenutno zagovara otcjepljenje dijela zemlje u kojem dominiraju Srbi. Ali postoje i napetosti između Srbije i Kosova, rekao je Maas.

"S druge strane, EU mora pokazati da je vjerodostojna", upozorio je ministar vanjskih poslova. Evropska unija hitno mora započeti pristupne konferencije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To također ima destabilizirajući učinak u regiji. Pozadina toga je da neke zemlje EU koče iako su dvije zemlje Zapadnog Balkana ispunile sve uvjete za početak pregovora o pristupanju EU.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...