A, SADA, RASPLET: Merkel se danas sastaje s Schmidtom i Inzkom, šta će biti s Dodikom!?

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će se sastati sa sadašnjim i bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom i Valentinom Inzkom, u Berlinu.

  • Vijesti

  • 18. Avg. 2021  18. Avg. 2021

  • 4

Ovo je za BHRT ranije potvrdio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Na stranici kancelarke Angele Merkel saopćeno je da će kancelarka pozdraviti visokog predstavnika i njegovog prethodnika u svom kabinetu, te da je termin sastanaka najavljen sedmicu prije susreta, što je, kako su naglasili, uobičajena praksa u Kabinetu.

“Schmidt je 1. augusta preuzeo ovu međunarodnu poziciju punu odgovornosti uz podršku Savezne vlade. U središtu razgovora će biti stanje u BiH, posebno kada je riječ o predstojećim reformama u vezi s približavanjem EU”, saopćeno je.

OČEKIVANJA O SASTANKA U BERLINU

RANKO MAVRAK, novinar

-Sama činjenica da imaju u takvim okolnostima i pred istek mandata volje, spremnosti i želje da se bavi Bosnom i Hercegovinom, govori o tome da Bosna i Hercegovina ipak nije zaboravljena, i da će pozornost svijeta ipak biti tu.

Pošto su u Berlin pozvani Valentin Inzko, koji je nametnuo dopune Krivičnog zakona, kao i novi visoki predstavnik, pretpostavlja se da bi na sto mogli doći i problemi koje je ta odluka izazvala i kako otkloniti blokadu. Politički predstavnici iz Republike Srpske, za sada, od svog stava ne žele da odstupe, a takvo stanje ne može trajati u nedogled. Christian Schmidt, koji ima punu podršku odlazeće njemačke kancelarke, već je najavio aktivan angažman u Bosni i Hercegovini. Još je rano prognozirati hoće li tako i biti, kazao je Mavrak.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije

-Svaki politički susret je određena poruka. Njemačka je zabrinuta za stanje u Bosni i Hercegovini i ona je to više puta upozoravala. Ovim se pokazuje da Njemačka, kao vodeća država Evropske unije, želi da od Bosne i Hercegovine napravi funkcionalnu državu.

A osim Rusije, koja je jasno dala do znanja da je novi visoki predstavnik za njih – nelegitimno izabran, zvanično je to učinila i Kina. Ambasada te zemlje u BiH poslala je diplomatsku notu Ministarstvu inostranih poslova i OHR-u poručivši da za njih ne postoji legitimitet Christiana Schmidta jer nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija u Savjetu bezbjednosti UN-a, kazao je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...