FOTOREPORTER "SLOBODNE BOSNE" ZABILJEŽIO: Završeno ročište Zoranu Mamiću, konačna odluka za mjesec dana, evo šta je rečeno o izručenju...(FOTO)

Kako je istakao advokat odbrane, i u drugom predmetu je objašnjeno kako ne postoji osnov za izručenje.

  • Vijesti

  • 24. Avg. 2021  24. Avg. 2021

  • 0

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Zoranu Mamiću povodom dvije molbe Republike Hrvatske o izručenju, odnosno dva slučaja po osnovu kojih Hrvatska traži njegovo izručenje.

Kako je istakao advokat Zdravko Rajić, odbrana Zorana Mamića je iznijela niz argumenata koji naglašavaju kako nema osnova za izručenja Mamića Hrvatskoj.

"Danas je bilo ročište povodom dvije molbe. Prva molba odnosi se na kazneni postupak pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske. Treba naglasiti da se prvi dio postupka odnosi na ukidni dio presude 3. marta 2021. godine gdje se zahtijeva ponavljanje postupka odnosno ponovno suđenje Zoranu Mamiću. Istakli smo činjenicu da je kazneno djelo počinjeno prije 28. novembra 2012. godine kada je stupio ugovor o izručenje dvije zemlje i po tom osnovu nema osnova za izručenje", rekao je Rajić.

Kako je istakao advokat odbrane, i u drugom predmetu je objašnjeno kako ne postoji osnov za izručenje.

"Drugi predmet radi se o molbi za izvršenje radi izvršenja kazne zatvora 2018. koja je utvrđena u Županijskom sudu Osijek, a što je potvrđeno 3. marta 2021. Glavni stav odbrane je da nema osnova za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih presuda u kaznenim stvarima. Radi se o tome da u članu 13 jasno se govori da osuđena osoba ima pravo da bira gdje će da izdržava kaznu koja mu je utvrđena u jednoj državi, ako ima državljanstvo i prebivalište u drugoj državi. Zoran Mamić već odavno ima državljanstvo i prebivalište u BiH i sama ta činjenica ide u prilog tvrdnji da nema osnova za izručenje", navodi advokat, piše Klix.

Kada je riječ o trećem postupku koji provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, naglašeno je kako ni u ovom slučaju ne postoji osnova za izručenje.

"O postupku istrage koje vodi Državno odvjetništvo RH protiv Mamića. S obzirom na činjenicu da je djelo počinjeno i na djelu BiH, zakon jasno govori da nema osnova za izručenje ako je kazneno djelo djelomično ili u cjelosti izrečeno na teritoriji BiH", navodi.

Advokat Rajić također je naveo kako nisu ispunjeni uslovi o izručenju što je također elaborirano na Sudu BiH.

"Nisu ispunjeni uslovi teritorijalnosti i to smo elaborirali na Sudu i zbog toga nema osnova za izručenje RH. U međunarodnom pravu vrijedi i načelo reciprociteta. Član 9 jasno kaže da država može odbiti izručenje ako nema faktičkog reciprociteta. U ovom slučaju došlo je do debalansa između BiH i Hrvatske i predloženo je od da se formira povjerenstvo koje će sugerirati preciziranje odredbi u ovom slučaju", rekao je nakon ročišta advokat odbrane Zdravko Rajić te je naglasio kako se konačna odluka Suda Bosne i Hercegovine u ovom slučaju očekuje za mjesec dana.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" bio je ispred Suda BiH, pogledajte u fotogaleriji šta je zabilježio nakon ročišta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...