ZELJKOVIĆ UPOZORAVA: “Osoba s delta-sojem u jednom kontaktu može zaraziti čak …”

Simptomi novog soja su: želučne tegobe, mučnine i dijareje, a kao i kod prethodnih sojeva, gubitak čula ukusa i mirisa, glavobolje, groznice, bolovi u kostima, opća malaksalost

  • Društvo

  • 02. Sep. 2021  02. Sep. 2021

  • 2

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je uz pojavu delta soja u ovom bh. entitetu potrebno razmisliti o mogućoj izmjeni određenih epidemioloških mjera.

Zeljković je istakao da nošenje zaštitnih maski predstavlja veoma važnu kariku u zaštiti zdravlja svakog pojedinca.

"Maske i fizičke udaljenosti onemogućavaju virus da bi došli do nas. Delta soj ima veliku moć širenja. Divlji soj virusa proširio se na način da bi jedna osoba mogla zaraziti dvije do tri osobe, dok osoba zaražena deltom može zaraziti 20 do 30 osoba u jednom kontaktu," pojasnio je Zeljković.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da poštuju mjere i pristupe procesu vakcinacije.

Kada su u pitanju simptomi zaraženih delta-sojem, Zeljković je naveo da su novi simpoziji želučne tegobe, mučnine i dijareje, a kao i kod prethodnih sojeva, gubitak čula ukusa i mirisa, glavobolje, groznice, bolovi u kostima, opća malaksalost ...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...