OPROŠTAJNA POSJETA ANGELE MERKEL ZAPADNOM BALKANU: Da li je nasljedniku ostavila u amanet region

Merkel je ponovo podigla Srbiju i Zapadni Balkan na agendi Evropske unije u vrijeme kada su sve glasnije bile članice koje se protive daljem proširenju.

  • Regija

  • 12. Sep. 2021  12. Sep. 2021

  • 2

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u ponedjeljak u Beograd u okviru svoje oproštajne posjete regionu. U Srbiji će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva zemalja regiona. Tokom 16 godina na mjestu kancelarke Njemačke, Merkel je postala važan glas i u Srbiji i u okruženju, prenosi televizija N1.

Zastave ispred Palate Srbija, u koju će posljednji put u svojstvu kancelarke Njemačke Angela Merkel ući, u ponedjeljak svečano dočekana. Razgovarat će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o, kako je najavljeno, evropskim integracijama Srbije, Kosovu, situaciji u regionu.

"Ova posjeta Angele Merkel Beogradu i Tirani u isto vrijeme je vjerovatno i zbog nekog ekonomisanja vremenom posjete cijelom regionu. Poruka regionu, odnosno neka vrsta zavještanja ličnog Anegele Merkel svom nasljedniku da obrati pažnju na Zapadni Balkan", rekao je novinar Dragan Bisenić.

Kancelarka želi da čuje i šta imaju da poruče predstavnici civilnog sektora svih zemalja Zapadnog Balkana. Pravnik Milan Antonijević je 2015. učestvovao u sličnom sastanku sa Merkel i kaže da ovakvi sastanci upotpunjuju sliku kancelarke o regionu.

"Neće se sigurno zapostaviti ni teme vladavine prava ni one koje su u ovom trenutku problematične, stanje u medijima i mnoge druge. Sastanak sa civilnim društvom je pokazatelj da se u svim zemljama Zapadnog Balkana je da se Njemačka i druge zemlje oslanjau na ekspertizu pojedinaca i organizacijja koji prate stanje u zemljama i to je taj susret sa realnošću", poručuje Milan Antonijević.

Merkel je ponovo podigla Srbiju i Zapadni Balkan na agendi Evropske unije u vrijeme kada su sve glasnije bile članice koje se protive daljem proširenju. Dragan Bisenić smatra da postoji realna mogućnost da nasljedniku Merkel ovaj region neće biti jedan od prioriteta.

"Međutim teško je pretpostaviti da će zaista u najbitnijem i strateškom smislu Zapadni Balkan izgubiti svoj značaj, tim prije što na Zapadnom Balkanu ostaju još sporovi i neriješena pitanja koji mogu značajno da utječu na pozitivan ili negativan način na Evropsku uniju“, dodao je Bisenić.

Nakon što se oprosti od Beograda, Merkel posjetu nastavlja u Tirani, gdje će se sastati sa premijerima Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije. tj sa svim akterima svoje inicijative Berlinski proces, osmišljene da kroz međusobnu saradnju i povezivanje ovih država sve njih probliži Evropskoj uniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...