OGLASILI SE IZ DODIKOVIH REDOVA: Komentarisali izjave visokog predstavnika - “Schmidt ima problema sa činjenicama”

"Po međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH ne postoji funkcija „visoki predstavnik međunarodne zajednice“, kaže Mitrović.

  • Mini market

  • 22. Sep. 2021  22. Sep. 2021

  • 0

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović komentarisao je intervju Christiana Schmidta za Hrvatsku televiziju, u kojoj Schmidt kaže: "Vrlo je jasno da me imenovala međunarodna zajednica, da me imenovao Savjet za provođenje mira. Ja sam u službi, ovdje sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem svijeta".

Mitrović smatra da Schmidt ima problem sa činjenicama, te kaže da ne postoji nikakva međunarodna zajednica kao organ bilo koga.

"Po međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH ne postoji funkcija „visoki predstavnik međunarodne zajednice“. U BiH može postojati samo visoki predstavnik strana-potpisnica Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, dok je „republika BiH“ prestala postojati u Dejtonu", kaže Mitrović.

Dodaje da u Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav savjet za implementaciju mira u BiH.

"Bilo je nekada, do 2000. godine, samoizabrano tijelo samoizabranih zemalja koje je samo sebe tako nazivalo, ali je i to prestalo postojati prije 20 godina. Samozvani upravni odbor savjeta za implementaciju mira nastavio je postojati i nakon toga, isto tako bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu", kaže Mitrović, prenosi Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...