VODA JE NAJZDRAVIJE PIĆE: Evo koliko je trebamo piti da bi smršali...

Voda je korisna zbog još jedne stvari, a to je mršavljenje.

  • Zdravlje

  • 01. Okt. 2021  01. Okt. 2021

  • 0

Dobro znamo da je voda najzdravije piće. Ona je temelj dobrog zdravlja - pomaže mozgu da ostane budan, osigurava stanicama da funkcioniraju kako bi trebale i pomaže da pri tjelovježbi date svoj maksimum.

Kad ne unosimo dovoljno vode, riskiramo dehidraciju. Samo neki od simptoma koje u tom slučaju možemo iskusiti su osjećaj umora, vrtoglavica i neugodan miris mokraće.

Voda je korisna zbog još jedne stvari, a to je mršavljenje.

-Voda se često preporučuje onima koji žele smršavjeti jer vas čini punijima, odnosno suzbija apetit i dovodi do toga da jedete manje ili rjeđe – kaže dijetetičarka Kelly Jones.

“Loša hidratacija znači da će vaše tijelo tražiti tekućinu kroz hranu koju jedete, zbog čega ljudi ponekad osjećaju da jedu manje kad popiju dovoljno vode prije ili tokom obroka”, pojašnjava.

Umjesto da vodu koristite da suzbijete glad, redovito je pijuckajte tokom dana kako biste spriječili osjećaj žeđi (što je već znak da ste dehidrirali), a zatim ćete moći bolje regulirati apetit tokom dana.

-Uz dobro izbalansirane obroke, odgovarajuća hidratacija može vam pomoći da bolje osluškujete znakove gladi i sitosti i s vremenom dosegnete željenu težinu – ističe Jones.

Iako voda šalje signale vašem mozgu da ste možda siti, to ne traje dugo. Zato ne treba zanemariti prehranu.

-Bez unosa proteina, masti i vlakana neće se otpustiti pravi signali sitosti. Ukratko, voda će napuniti vaš trbuščić na kraće vrijeme – tvrdi dijetetičarka.

Preporuka stručnjaka je popiti dodatnih pola litre vode otprilike tri sata prije vježbanja te do jedne litre tokom treninga. Nakon vježbanja treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu. Jones preporučuje da na svakih izgubljenih pola kilograma popijete oko 500 mililitara vode.

Imajte na umu da je moguće piti i previše vode.

-To može uzrokovati nakupljanje previše vode u vašem krvotoku i neravnotežu tekućine – upozorava dijetetičarka Maggie Michalczyk.

Žene su pod većim rizikom od pretjeranog unosa vode nego muškarci, a to stanje može biti opasno po život.

-Do pretjeranog unosa tekućine dolazi kad je u tijelu toliko tekućine da se minerali poput natrija razrjeđuju u krvi, što dovodi do neravnoteže tekućine u stanicama i izvan njih – kaže Jones.

“Poznata kao hiponatremija ili nizak natrij u krvi, stvara simptome od mučnine i umora do oštećenja mozga i smrti”, ističe ona.

Tekućine poput sportskih pića, vitaminskih voda i voda s okusom sadrže prazne kalorije, pa se smatraju neprijateljima zdrave prehrane. Zbog toga, ako vodite računa o težini, držite se obične vode. Sveukupno, voda vam može pomoći u gubitku kilograma kao jedna od navika zdravog življenja koja vam pomaže da bolje kontrolirate apetit, ali sama po sebi neće biti zaslužna za dugoročnu promjenu, prenosi Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...