INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: “Bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države Bosne i Hercegovine”

Negiranje bosanskog jezika jasno pokazuje kontinuirani nedostatak poštovanja prema državi BiH i bošnjačkom narodu, od Srbije, navode iz IGK.

  • Društvo

  • 06. Okt. 2021  06. Okt. 2021

  • 7

 Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da je bosanski jezik bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države BiH po kojoj je jedinstvenija od svih drugih država s zajedničkom jezično govornom supstancom.

- U udžbeniku gramatike grupa autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski.” Imajući u vidu da je negiranje bosanskog jezika, negiranje bošnjačkog naroda i negiranje bosanskohercegovačke države, te da je na kontinuirano negiranje bosanskog jezika opasno odgovoriti šutnjom i pasivnošću pozivamo vas da protestvujete prema nadležnim institucijama Republike Srbije i zatražite da se hitno isprave navedene anticivilizacijske i dehumanizirajuče anomalije u srbijanskim udžbenicima. Negiranje bosanskog jezika jasno pokazuje kontinuirani nedostatak poštovanja prema državi BiH i bošnjačkom narodu, od Srbije - navodi IGK u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...