POTPUNO ZANEMARENA: Ova naljepnica na automobilu sadrži važne informacije

Tekst prenosimo sa stranice Index Auto zagrbačkog portala Index.hr.

  • Auto

  • 08. Okt. 2021  08. Okt. 2021

  • 0

Najčešće se nalazi na B nosaču s vozačeve strane, a redovito ostaje nezamijećena.

Apsolutno neopravdano jer ova naljepnica sadrži bitne informacije i nikako ne zaslužuje biti zanemarivana. Dokaz je da nije dovoljna samo vizualna kontrola guma, kao i da postoji tlak do kojeg gume moraju biti napumpane. 

Danas stvari uvelike spašavaju senzori tlaka, koji "paze“ da je tlak zraka gumama u granicama prihvatljivog. To u prijevodu znači da postoji toleranca, a ona pak u određenim situacijama omogućava osjetno odstupanje od optimalnog pritiska. 

Ako ste se pitali koji je idealan tlak u gumama, spomenuta naljepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrijednostima koje je propisao proizvođač, a ovise o veličini pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika.

Vrijednosti su izražene u dvije jedinice, bar i kPa, a različite su za prednje i stražnje gume. 

Ako slučajno ne nađete naljepnicu na stupu s vozačeve strane, ne očajavajte. Postoje još neka mjesta gdje ju možete naći, poput okvira vrata, unutrašnje strane poklopca otvora spremnika goriva i pretinca ispred suvozača.

Konačno, iste informacije nalaze se i u knjizi s uputstvima koju dobivate uz automobil. 

A ako se pitate zašto je sve to bitno, odgovor je jasan. Prenizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne osobine. Ako gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše vanjski rubovi. Ako je pak tlak pri većim brzinama za 20% niži, habanje guma može se povećati i do 30%.

Prevelik pritisak pak donosi neravnomjerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila.  Također, guma se lakše probuši.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...