BRUKA I SRAMOTA: Bolest i glad haraju naseljem u gradu u Europskoj uniji, svi ga zaobilaze...

Iz dotrajalih zgrada, bez tekuće vode, izlaze kablovi kojima se stanari ilegalno spajaju na električnu energiju javne rasvjete.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2021  

  • 2

Lunik IX, gradski okrug u zapadnom dijelu slovačkog grada Košice nastao je 1979. godine nakon što je razoren dotadašnji dio grada u kojem su živjeli Romi, a otad se broj stanovnika povećao tri puta, prenosi Paudal.

To otužno predgrađe danas se naziva "posljednjim europskim getom" ili "sramotom nacije". Očevici pišu da između oronulih zgrada lebdi kombinacija mirisa svježe opranog rublja i smrada kanalizacije. Posteljina tužno visi s balkona zgrada koje od 1970-ih nisu obnavljane.

Iz dotrajalih zgrada, bez tekuće vode, izlaze kablovi kojima se stanari ilegalno spajaju na električnu energiju javne rasvjete.

Lunik, na početku naseljen pokraj smetljišta, danas se smatra jednom od najvećih zajednica Roma u Slovačkoj.

Zdravstveni standardi u nasellju su na najnižoj mogućoj razini, a bolesti kao što su hepatitis, uši, proljev, šuga i meningitis su česte, dok je nezaposlenost dosegla stopu veću od 90 posto.

Jedina oaza na ovom mjestu, koje trenutno ima oko 4.000 stanovnika, je župa kojom upravljaju Salezijanci, okružena visokim vratima, na koju se mladi redovno penju kako bi nešto uspjeli ukrasti pa ih svećenik mora tjerati.

image

Foto: Profimedia

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...