DŽAFEROVIĆ ODGOVORIO MRZITELJIMA BOSNE I HERCEGOVINE: “Ko god je atakovao na BiH, završio je u Hagu i na smetljištu historije”

Prema njegovim riječima, ovo što vidimo od Milorada Dodika posljednjih dana “je nerazumno, vodi nas u destabilizaciju prilika u BiH, u rušenje Dejtonskog sporazuma”.

  • Politika

  • 19. Okt. 2021  19. Okt. 2021

  • 3

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je današnja kriza najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da se otvoreno prijeti i već se poduzimaju neki konkrektni koraci kojima bi se destruirale institucije BiH, dakle teško povrijedio suverenitet Bosne i Hercegovine i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu Bosne I Hercegovine.

-Vjerujem da će institucije Bosne i Hercegovine dati odgovor na sve ove izazove, da će zaštititi suverenitet BiH i teritorijalni integritet. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu jer je i ona na neki način institucija BiH jer je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i oni ovdje imaju svoje obaveze, kako u pogledu civilnog, tako i vojnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazma – rekao je Džaferović.

Vjeruje da neće biti dozvoljeno da se umanjuje kapacitet institucija BiH “što ovih dana imamo na djelu”.

-Svi znamo da je to samo jedan korak ka kranjem cilju retrogradnih snaga, a to je podjela BiH. U tome nikada neće uspjeti. Mnogo jači su u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspjeli u svojim nakanama. Ovi današnji trebaju nešto da nauče iz historije. Lekcija iz historije glasi, ko god je atakovao na BiH, na njen suverenitet i integritet, završio je u Hagu i na smetljištu historije. Tako će završtiti i ovi današnji – smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima, ovo što vidimo od Milorada Dodika posljednjih dana “je nerazumno, vodi nas u destabilizaciju prilika u BiH, u rušenje Dejtonskog sporazuma”.

-Ako isprovocira situacija koja destabilizira stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum, onda mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podržavaju, koji će pretrpjeti najveće štete i da će štete pretrpjeti entitet za koji tvrdi da ga predstavlja. Ne bude li Dejtona, BiH opstaje, ona je bila i prije Dejtona, nestaje ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, i neka dobro povede računa o tome – zaključio je član Predsjedništva BiH, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...