KADROVSKE PROMJENE U TUŽILAŠTVU BiH: Kajganić razriješio tužiteljicu blisku Gordani Tadić, nova šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal je...

Prethodno je v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić s te pozicije razriješio Ozrenku Nešković, tužiteljicu blisku smijenjenoj Gordani Tadić.

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2021  25. Okt. 2021

  • 5

 U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvršene su kadrovske promjene. 

Naime, vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić razriješio je tužiteljicu blisku Gordani Tadić.

Riječ je o Ozrenki Nešković, sada već bivšoj šefici Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju.

Na njeno mjesto izabrana je nova šefica navedenog odjela, Diana Kajmaković, javlja Istraga.ba.

Kajganić je u ponedjeljak o svemu obavijestio tužioce u POOK-u. Diana Kajmaković je, podsjećamo, zamjenica glavnog državnog tužioca koju je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić “prebacila” u Odjel za ratne zločine. Za šeficu POOK-a, Tadićeva je postavila sebi blisku zamjenicu Ozrenku Nešković. No, nakon što je prošle srijede Tadićeva razriješena dužnosti, novi v.d. glavnog tužioca donio je odluku o razrješenju Neškovićeve, nakon čega je imenovao Dianu Kajmaković na funkciju šefice POOK-a.

Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1990. godine.

Profesionalnu karijeru započela 1991. godine kao pripravnik u Opštinskom sudu II, gdje je radila do marta iste godine, nakon čega pripravnički staž nastavlja na Višem javnom tužilaštvu u Sarajevu.

Nakon položenog pravosudnog ispita 1993. godine, u Opštinskom tužilaštvu II u Sarajevu, obavlja poslove stručnog saradnika sve do 1995. godine, kada počinje raditi na mjestu zamjenika opštinskog tužioca u Opštinskom tužilaštvu II u Sarajevu.

Godine 2003. imenovana je za kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u maju 2010. godine.

Edukator je Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih konferencija i seminara iz oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Tokom 2009. godine bila je sudionik studijskog putovanja u SAD-a, usmjerenog na usavršavanje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

Član je Radne grupe za izradu Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za brobu protiv organiziranog kriminala u periodu od 2009. do 2012. godine. Također, pohađala je specijalističku obuku za rad u Zajedničkim istražnim timovima za Jugoistočnu Evropu.

(SB/Istraga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...