SUTRA SASTANAK ERDOGANA I BIDENA: Hoće li narušeni odnosi Turske i SAD-a biti popravljeni?

Sastanak između dvojice lidera dolazi u veoma turbulentnom periodu kada je riječ o odnosima Turske i SAD-a

  • Svijet

  • 30. Okt. 2021  

  • 1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sastat će se u nedjelju u Rimu na marginama Samita G20 s američkim predsjednikom Bidenom gdje će razgovarati o aktuelnoj problemima koji se tiču odnosa dvije države.

Iako se očekivalo da se će sastanak održati na Samitu Ujedinjenih nacija u Glasgowu, zvaničnici iz američke administracije obavijestili su javnost kako će sastanak ipak biti održan u Rimu.

Sastanak između dvojice lidera dolazi u veoma turbulentnom periodu kada je riječ o odnosima Turske i SAD-a, a problemi se naročito tiču turskog učešća u programu F-35 borbenih aviona.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je u četvrtak kako je američki predsjednik prvi inicirao sastanak s Erdoganom.

"Ako SAD ne želi riješiti pitanje o programu F-35, ili ako to pitanje blokira američki Kongres, Turska će razmotriti druge opcije. One uključuju kupovinu ruskih aviona Su-35 ili Su-57", rekao je Cavusoglu.

Pored razgovora o F-35 programu, sastanak turskog i američkog predsjednika obilježit će i druge teme kao što su stanje u Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji, kao i o odnosima Turske s Grčkom zbog spora u istočnom dijelu Mediterana.

Također, očekuje se kako će dvojica državnika razgovarati i o posljednjoj "diplomatskoj drami" koju je izazvao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kada je objavio kako će Turska protjerati ambasadore 10 zapadnih zemalja.

Nekoliko dana nakon najave, Erdogan je najavio kako Turska neće protjerati ambasadore, ali je isto tako upozorio ambasadore zapadnih zemalja da moraju paziti šta govore i turskom pravosudnom sistemu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...