DRAMA NA DALEKOM ISTOKU: Procurio kineski plan osvajanja otoka, tajvansko ministarstvo odbrane upozorava...

Tajvansko ministarstvo odbrane upozorilo je u utorak kako su kineske oružane snage u stanju blokirati sve ključne pomorske i zračne luke na otoku, te da predstavljaju ozbiljnu vojnu prijetnju po Tajvan.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2021  09. Nov. 2021

  • 2

U redovnom dvogodišnjem izvještaju, tajvansko ministarstvo piše kako je Kina započela takozvanu "sivu zonu" ratovanja protiv otoka, te navodi čak 554 upada kineskih borbenih zrakoplova u tajvansku jugozapadnu zonu protuzračne odbrane između septembra prošle godine i kraja augusta ove godine. Radi se o seriji agresivnih poteza čiji je cilj, vjeruju vojni stručnjaci, iscrpiti Tajvan.

Kineska narodnooslobodilačka armija u međuvremenu ubrzano radi na modernizaciji svojih oružanih snaga kako bi razvila sposobnosti projekcije sile, te kako bi "ostvarila premoć u mogućim vojnim operacijama protiv Tajvana, te stekla učinkovite sposobnosti odvratiti strane snage, čime predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti," stoji u izvještaju.

Prema analizi tajvanskih vojnih analitičara, narodnooslobodilačka armija Kine u ovom je trenutku u stanju izvesti istovremenu blokadu ključnih pomorskih i zračnih luka, te svih odlazećih zračnih koridora, čime bi mogla odsjeći sve pomorske i zračne veze Tajvana s ostatkom svijeta, te prekinuti dotok vojnih zaliha i logistike.

Kineske akcije, čija je svrha zastrašivanje, iscrpljuju tajvanske vojne resurse i nagrizaju moral tajvanskih snaga, te ciljaju promijeniti status quo u Tajvanskom tjesnacu kako bi u konačnici "zauzeli Tajvan bez borbe," tvrdi analiza ministarstva odbrane.

Taipei stoga planira pojačati svoje planove za asimetrično ratovanje kako bi bilo koji kineski napad učinio "što je više moguće bolnim i teškim po Kinu". Dio te strategije bili bi i napadi projektilima dugog dometa na mete u kontinentalnom dijelu Kine, postavljanje polja pomorskih mina u obalna područja, te intenziviranje obuke svojih rezervista.

Iako SAD odbija službeno potvrditi bi li bio spreman vojno braniti Tajvan u slučaju kineskog napada - Washington se obavezao jedino pružiti pomoć u oružju i opremi - predsjednik Joe Biden kazao je prošlog mjeseca kako bi Sjedinjene Države pritekle u pomoć Tajvanu u slučaju napada.

U slučaju planirane kineske invazije na Tajvan, Američka mornarica mogla bi blokirati Tajvanski tjesnac i prepriječiti put mogućim kineskim desantnim brodovima, prisiljavajući Kinu na eskalaciju sukoba s SAD-om.

Kina, u međuvremenu, ubrzano razvija svoje raketne snage kako bi odvratila neprijateljske brodove od djelovanja unutar 800 nautičkih milja od obale Kine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...