ENVER BIJEDIĆ TVRDI: "Ključna figura u međunarodnim pregovorima je Escobar"

"Bilo je tu i nekakvih paušalnih ocjena da gospodin Escobar nije vrhunski diplomata SAD-a itd. Ne znam šta su očekivali, da možda Biden dođe.

  • Politika

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 4

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH u "Rezimeu" kaže da u Bosni i Hercegovini još nisu pređene crvene linije.

"Dodik je zakoračio i samo što nije prošao, međutim nisu pređene. To bi značilo ono najgore, ratna dešavanja. Milorad Dodik već desetak godina ide uz nos međunarodnoj zajednici sa svojim istupima, proglašavanjem referenduma, itd., i niko nije reagovao. A zna se ko je trebao tu da reaguje, državno Tužilaštvo. Možda se oni bave nekim drugim, mnogo manje bitnim stvarima i mnogo manje bitnim ljudima. Te male ljude mogu sankcionisati, mogu ih procesuirati, a Dodiku ne smiju da formiraju predmet. Zato što ima ogroman politički uticaj i zato što je on doveo mnogo tih ljudi."

Smatra da je ključna figura u svim međunarodnim pregovorima Gabriel Escobar.

"Bilo je tu i nekakvih paušalnih ocjena da gospodin Escobar nije vrhunski diplomata SAD-a itd. Ne znam šta su očekivali, da možda Biden dođe. Gospodin Escobar je, prije nego što je došao u BiH, jasno govorio da Dodik pravi ove probleme da bi zaštitio svoju imovinu i poziciju i da bi se politički ojačao za iduću godinu, za izbore. I govorio je da su sankcije neizbježne. Nakon susreta s Dodikom je bilo zbunjujućih izjava i neko od njih dvojice laže. A ja mislim da Escobar ne laže.  Mislim da će ovaj put biti mnogo odlučniji i da će stvari biti mnogo jasnije".

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...