POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO O KRIZI U CRNOJ GORI: "Vlada 'tri kolone' nikad nije imala politički legitimitet"

Objašnjava da bi veliki problem u procesu evropskih integracija predstavljala činjenica da velika većina pripadnika parlamentarne većine ne dijeli vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija, a osim toga, nije lojalna ustavnom poretku i samom konceptu suverene države Crne Gore.

  • Regija

  • 22. Nov. 2021  22. Nov. 2021

  • 0

"Demokratska država ne može funkcionisati bez izvršne vlasti koja ima politički legitimitet, koju podržava većina u predstavničkom tijelu. Vlada „tri kolone“ zapravo nikad nije imala politički legitimitet u pravom smislu riječi, nikad nije bilo jasnog koalicionog dogovora između stranaka koje su činile formalnu većinu, nije bilo zajedničkih političkih ciljeva, niti zajedničkih ideja. Povezao ih je isključivo „aritmetički“ interes i želja za sudjelovanjem u podjeli političkog plijena", kaže hrvatski analitičar Davor Gjenero.

Komentarišući aktuelna politička previranja u Crnoj Gori ističe da aktuelna vlada nije bila u stanju sprovoditi ni pogrešne, protivevropske javne politike, jer niti ima kapaciteta za oblikovanje javnih politika, niti snagu da oblikovane javne politike zagovara u parlamentu i pretoči ih u zakone.

"Deblokada pristupnog procesa nije jedini razlog, pa čak niti najvažniji, koji govori u prilog tome da je Crnoj Gori nužna i što prije potrebna nova vlada. Demokratska država ne može funkcionisati bez izvršne vlasti koja ima politički legitimitet, koju podupire većina u predstavničkom tijelu. Vlada „tri kolone“ zapravo nikad nije imala politički legitimitet u pravom smislu riječi, nikad nije bilo jasnog koalicionog dogovora između stranaka koje su činile formalnu većinu, nije bilo zajedničkih političkih ciljeva niti zajedničkih ideja. Povezao ih je isključivo „aritmetički“ interes i želja za učešćem u podjeli političkog plijena. Vremenom su ambicije onih koji ne spadaju u ustavni luk i nije ih moguće politički tretirati kao partnere narasle preko nivoa nagrada koje su dobili podjelom plijena i funkcija izvan Vlade u užem smislu riječi i koalicija se de facto raspala. Na okupu ih drži samo strah od gubitka privilegija vlasti", poručuje Gjenero.

Objašnjava da bi veliki problem u procesu evropskih integracija predstavljala činjenica da velika većina pripadnika parlamentarne većine ne dijeli vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija, a osim toga, nije lojalna ustavnome poretku i samom konceptu suverene države Crne Gore.

"Međutim, ova vlada nije bila u stanju sprovoditi ni pogrešne, protivevropske javne politike, jer niti ima kapaciteta za oblikovanje javnih politika, niti snagu da oblikovane javne politike zagovara u parlamentu i pretoči ih u zakone. Pomalo paradoksalno, potpuna nesposobnost najveća je prednost kabineta Zdravka Krivokapića i njegovih partnera iz ,,triju kolona“. Zbog te nesposobnosti, koncept ustavnosti i državnoga suvereniteta u manjoj je mjeri rastočen, na kraju njihovog mandata, nego što se to moglo očekivati. Pretpostavljalo se da će manipulacijama u popisu stanovništva, promjenama Zakona o državljanstvu i izbornog sistema, osigurati trajnu političku dominaciju protivnika crnogorske državne samostalnosti i ustavne republike, ali Vlada, koju je obiležila podjela plijena i inertnost, ni ta očekivanja nije ispunila", zaključuje Gjenero.

On podsjeća da su u Crnoj Gori u vrijeme Referenduma o samostalnosti, postojale brojne primjedbe Barozovoj Evropskoj komisiji, koja je Crnoj Gori nametnula neprirodno visok prag valjanosti referenduma.

"Međutim, danas se vidi da je time uspostavljen vrlo visok nivo legitimiteta crnogorske državnosti, koju kojekakvi Krivokapići, Mandići, Bečići, i kako se već zovu likovi iz ,,triju kolona“, u nešto više od godine ne mogu rasturiti. Teško je ocjenjivati spolja, ali čini mi se da su građani Crne Gore i te kako svjesni koliko je važno očuvati državnost, suverenitet, ustavnost, ukoliko žele ostati dijelom atlantskih struktura i na putu ka EU",  zaključuje Gjenero za Pobjedu.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...