ROTH PORUČIO ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Svaki udar na BiH imat će..."

Roth je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 4

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su državnog ministra pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, nadležnog za pitanje Evrope, Michaela Rotha i člana njemačkog Bundestaga Adisa Ahmetovića.

Oni su ovom prilikom razgovarali o trenutnoj političkoj krizi u BiH, kao i procesima reformi sa kojima se država trenutno suočava što su Džaferović i Komšić ocijenili kao ključnim ciljevima u predanosti evropskoj perspektivi zemlje.

Komšić i Džaferović su istaknuli da je SR Njemačka mnogo puta dokazala da, kao prijatelj, stoji uz Bosnu i Hercegovinu i da se može računati na njenu podršku.

Ministar Roth potvrdio je kontinuitet podrške Savezne Republike Njemačke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, koje smatra neupitnim.

- Svako miješanje ili udar na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine imat će snažan odgovor iz SR Njemačke, naveo je Roth.

U vezi trenutne krizne situacije, ministar Roth je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija BiH, kako bi se nastavili reformski procesi.

- Njemačka vlada je veoma zainteresovana za nastavak Berlinskog procesa čija je prednost inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, te u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrijednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces. U tom smislu, postalo je očito da sadašnji politički sistem BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom nije usklađen s evropskim standardima i pristupnim kriterijima. Posebno je istakao kako je Evropska unija zapravo unija vrijednosti, koje BiH treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem, rekao je Roth na sastanku.

U tom pogledu, ministar Roth je dodatno naglasio da je potrebno prevazići etničke podjele i zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca, kao građana jedne zemlje, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...