REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE: Japanski naučnici osmislili maske koje svijetle u slučaju zaraze koronavirusom…

Na temelju prethodnih istraživanja koja su pokazala da su ptice vrlo otporne na bolesti, japanski su znanstvenici obložili filter maske antitijelima nojeva s ciljem otkrivanja koronavirusa.

  • Zdravlje

  • 11. Dec. 2021  

  • 0

Neobična metoda Yasuhire Tsukamota i njegovih kolega sa Sveučilišta Kyoto u dogledno bi vrijeme mogla omogućiti jeftino testiranje na koronavirus kod kuće.

Na temelju prethodnih istraživanja koja su pokazala da su ptice vrlo otporne na bolesti, japanski su znanstvenici obložili filter maske antitijelima nojeva s ciljem otkrivanja koronavirusa.

Najprije su nojevima ubrizgali neaktivan, bezopasan oblik koronavirusa te su potom izvršili ekstrakciju antitijela na specijalni filter postavljen u unutarnjem dijelu maske. U slučaju prisutnosti koronavirusa filter bi pod UV svjetlom zasvijetlio.

U manjoj studiji, u kojoj su sudjelovale 32 zaražene osobe praćene tokom 10 dana, ispitanici su nosili maske, a nakon osam sati filteri su uklonjeni i poprskani kemikalijom koja bi u slučaju prisutnosti virusa zasvijetlila pod ultraljubičastim svjetlom, javlja Hina.

Filteri koje su nosile osobe zaražene koronavirusom svijetlili su u području oko nosa i usta.

Ravnatelj sveučilišta i glavni autor studije, Yasuhiro Tsukamoto agenciji Kyodo kazao je da se i osobno uvjerio u to da je zaražen koronavirusom nakon što je nosio jednu od eksperimentalnih maski. Dijagnoza mu je potvrđena nakon standardne pretrage.

Tsukamoto je redoviti profesor na veterinarskom fakultetu i godinama proučava nojeve, tražeći načine koji bi pridonijeli prilagodbi njihova imuniteta u borbi protiv ptičje gripe, alergija i ostalih bolesti.

Kazao je kako se nada da će u daljnjim istraživanjima uspjeti obaviti testiranja na većem broju ispitanika, što bi omogućilo da zaštitne maske u slučaju postojanja virusa automatski zasvijetle bez posebnog osvjetljenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...