UBISTVO, MUČENJE, SEKSUALNO ROPSTVO, SILOVANJE...: Hag poslalo Crnoj Gori dosije o 15 osumnjičenih za teške zločine...

Serge Brammertz, tužilac Mehanizma, pravosudnog tijela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN-a za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a o napretku koji je postignut u suđenjima i žalbama.

  • Regija

  • 15. Dec. 2021  15. Dec. 2021

  • 1

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji s Evropskom unijom, dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje.

U izvještaju, koji je u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio predsjednik Mehanizma, sudija Carmel Agius, navodi se da se nastavlja saradnja kroz zajednički projekat EU-Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

“Tokom izvještajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi s više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti pružati pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine”, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radioteleviziju Crne Gore.

Rusija traži okončanje rada Mehanizma

Serge Brammertz, tužilac Mehanizma, pravosudnog tijela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN-a za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, obavijestio je Vijeće sigurnosti UN-a o napretku koji je postignut u suđenjima i žalbama.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN -a iznijele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritizirala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...