ŠTA SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI: Analizirani satelitski snimci i prikupljena svjedočanstva, pokušava se od svijeta sakriti...

Sjevernokorejski bjegunci rekli su da su pogubljenja izvršena na pomno nadziranim mjestima, a vlasti budno paze kako ne bi došlo do curenja informacija, navodi TJWG u izvještaju objavljenom u srijedu, prenosi AFP.

  • Svijet

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 1

Sjeverna Koreja pokušala je zaustaviti curenje u vanjski svijet informacija o javnim pogubljenjima u posljednjih nekoliko godina, što sugerira da Pyongyang reagira na međunarodnu kontrolu ljudskih prava, objavila je istraživačka neprofitna radna grupa za tranzicijsku pravdu (TJWG) sa sjedištem u Seulu.

Analizirani su satelitski snimci i prikupljena svjedočanstva o 23 javna pogubljenja tokom ere Kim Jong Una, koji je preuzeo vlast prije deset godina nakon smrti svog oca u decembru 2011. godine.

Sjevernokorejski bjegunci rekli su da su pogubljenja izvršena na pomno nadziranim mjestima, a vlasti budno paze kako ne bi došlo do curenja informacija, navodi TJWG u izvještaju objavljenom u srijedu, prenosi AFP.

"Posljednjih godina čini se da Sjeverna Koreja strateški odabire mjesta udaljena od graničnog područja za izvršenje tih ubistava", rekla je nevladina organizacija TJWG, koja ima misiju dokumentiranja kršenja ljudskih prava i traženja pravde za žrtve.

"Praćenje i kontrola okupljanja na pogubljenjima se pooštrava kako bi se spriječilo da informacije procure izvan zemlje. Naši nalazi sugeriraju da režim Kim (Jong Una) posvećuje više pažnje ovome kao odgovor na pojačani međunarodni nadzor", navodi se u izvještaju.

Pjongjang je dugo bio optuživan da državna ubistva koristi kako bi utjerao strah među svoje stanovništvo, a čelnik Kim je u prošlosti pogubio glavne pomoćnike -- uključujući svog moćnog ujaka Jang Song Thaeka 2013. godine.

Sjeverna Koreja tvrdi da poštuje ljudska prava i odbacuje tvrdnje o njihovom kršenju kao laži prebjega.

Sedam javnih pogubljenja izvršeno je zbog gledanja ili distribucije južnokorejskih videa koje je Pjongjang zabranio, navodi se u izvještaju TJWG-a.

Ocjenjuje se kako je gotovo potpuno zatvaranje granica Sjeverne Koreje tokom pandemije COVID-19 značajno smanjilo informacije koje dolaze iz zemlje, što otežava dokumentiranje kršenja prava.

Human Rights Watch ponovio je tu zabrinutost u četvrtak, optužujući Kima da je "izolirao zemlju više nego ikad" "nepotrebnim i ekstremnim mjerama".

TJWG (Transitional Justice Working Group) je neprofitna radna grupa za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Seulu osnovana 2014. kako bi prikupila, dokumentirala i vizualizirala dokaze o zločinima protiv čovječnosti u Sjevernoj Koreji, te kako bi podržala tekuće napore da se počinitelji pozovu na odgovornost, i kako bi se podigla svijest o pravima i potrebama žrtava . Osim toga, TJWG radi na projektima izgradnje kapaciteta za korejsko civilno društvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...