IZVJEŠTAJ STATE DEPARTMENTA OTKRIVA: U Srbiji se kaznena politika razlikuje u zavisnosti da li se sankcije izriču povratnicima iz Sirije ili sa istoka Ukrajine…

U odjeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zablježen napredak.

  • Regija

  • 17. Dec. 2021  17. Dec. 2021

  • 1

State Department je u svom godišnjem izvještaju o terorizmu kao glavne probleme u Srbiji označio kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizaciju terorista kroz rasno ili etnički motivirane ideologije – povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama, prenio je Glas Amerike.

"Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa SAD-om i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primjenu sistema za provjeru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države", navedeno je u opširnom izvještaju američkog Ministarstva vanjskih poslova.

U tekstu se navodi da Srbija kažnjava krivična djela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

Međutim, kako je utvrđeno, kaznena politika se razlikuje u zavisnosti da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili pak onih koji su ratovali na istoku Ukrajine.

State Department notira i da, uprkos pozivima UN-a da države striktnije nadgledaju podatke o putnicima – Srbija to trenutno još ne čini. Također, primijećeno je i da se Washingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, Srbija obavezala da primijeni dogovore o razmjeni podataka sa Sjedinjenim Državama i ojača mjere sigurnosti.

"Također, u skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u cjelini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primjeniti mjere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti. Još nije ispunila tu odredbu niti sprovela mjere”, navodi se u izvještaju State Departmenta.

U odjeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zablježen napredak.

Također, osim bliske saradnje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama poput UN-a, Interpola, Europola i "Partnerstva za mir" u izvještaju je navedeno i da Srbija ima razvijene odnose u smislu granične sigurnosti sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, kao i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Kako je zaključeno u izvještaju, blisku saradnju ostvaruje i sa Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...