PROFESOR KASIM TRNKA O DODIKOVIM NAJAVAMA: "Očigledno je nakon odlaska u Moskvu i svraćanja u Beograd učvrstio osovinu Moskva-Beograd-Banjaluka"

Ukoliko se ostvare pomenute Dodikove nakane, Trnka kaže da su tada na potezu instrumenti pravne države, ako se već BiH deklariše kao takva. A to znači da represivne institucije moraju pokrenuti svoje instrumente.

  • Politika

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će za mjesec dana biti donesen zakon o VSTV-u RS-a, te da će na području tog entiteta biti zabranjeno djelovanje Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ugledni profesor ustavnog prava Kasim Trnka, za ovakve Dodikove najave smatra da su direktno usmjerene protiv ustavnog poretka BiH.

- Sud, Tužilaštvo BiH i ostale pravosudne institucije uspostavljene su na potpuno legalan način. To znači ustvari da su u Parlamentarnoj skupštini BiH doneseni zakoni kojima su ustanovljene te institucije.

A ako Dodik sada želi da to vrati na entitet RS, mora ponovo ići u Parlamentarnu skupštinu BiH, tražiti postupak za promjenu tih zakona, i naravno, ako to postigne, onda je to legalan put.

Ovo sad što radi je ustvari napad na redovni pravni poredak BiH, samim tim i na Ustav BiH, jer u prvom njegovom članu piše da je BiH demokratska pravna država, zasnovana na vladavini prava i slobodnim demokratskim izborima - kaže Trnka za Vijesti.ba.

Naglašava, međutim, da nije toliko problematičan sam Dodik, nego njegovi nalogodavci, koji su mu dali takve instrukcije da to radi.

- Očigledno je nakon odlaska u Moskvu i svraćanja u Beograd učvrstio tu osovinu Moskva-Beograd-Banjaluka - rekao je Trnka.

Dodikovu najavu zabrane djelovanja Suda i Tužilaštva BiH ocijenio je protupravnim djelovanjem, i pravo je čudo, smatra, da se niko ne uzbuđuje zbog toga, imajući u vidu da se radi o eklatantnom primjeru kršenja ustavnog sistema BiH.

Ukoliko se ostvare pomenute Dodikove nakane, Trnka kaže da su tada na potezu instrumenti pravne države, ako se već BiH deklariše kao takva. A to znači da represivne institucije moraju pokrenuti svoje instrumente.

- Ako takve zakone objave u službenom glasniku, onda treba pokrenuti postupak za ocjenu njihove ustavnosti. I tu ne bi smjelo da bude ikakve sumnje da bi Ustavni sud donio pozitivnu odluku da se radi o kršenju Ustava BiH -  zaključuje Trnka za Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...