OVA HRANA DONOSI SREĆU U NOVOJ GODINI: Uvrstite je u jelovnik

Stanovnici američkog juga, baš kao i Italijani, posegnut će za grahom kao sretnom namirnicom, a čini se da je grah, posebno onaj crni kojeg su i donijeli sa sobom, kao simbol sreće smatran i među američkim robovima dovezenima iz Afrike.

  • Gastro

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 0

Nova 2022. godina je skoro pred vratima pa je vrijeme da pripremimo meni za novogodišnji doček, odnosno što ćemo to sve pripremiti i kuhati. Gotovo svaka zemlja ima barem jedan specijalitet koji se jede za Novu godinu ili u njenim prvim danima, a za koji se vjeruje da donosi bogatstvo, uspjeh ili sreću.

Ove namirnice donose sreću u Novoj godini:

1. CRNI GRAH

Stanovnici američkog juga, baš kao i Italijani, posegnut će za grahom kao sretnom namirnicom, a čini se da je grah, posebno onaj crni kojeg su i donijeli sa sobom, kao simbol sreće smatran i među američkim robovima dovezenima iz Afrike.

Neki ga Amerikanci kuhaju i s novčićem kako bi nova godina bila što sretnija, a drugi pak smatraju kako trebaju posijati tačno 365 zrna i da će im svaki dan biti sretan u nadolazećoj godini. 

2. KUPUS

Kiseli kupus je prava namirnica baš za zimske dane, pa je dobro da ga jedete u što većim količinama. Pomoću kiselog kupusa vaš se organizam obogaćuje mnogim poželjnim hranjivim tvarima.

Zeleno povrće, poput raštike ili kupusa, imitira papirnate novčanice.

Što više kupusa pojedete u novogodišnjoj noći, to vas u narednoj godini veća zarada očekuje jer kiseli kupus simbolizira finansijski uspjeh.

3. TORTA

U blagdansko vrijeme torte i kolače naći ćete na svačijem stolu, a Grci naročito sretnim smatraju torte prstenastog oblika (zovu se Vasilopita). Ova grčka novogodišnja torta je slatka i ukusna te je prelivena bademima. U njima je katkada sakriven novčić – onaj ko ga pronađe može se smatrati posebno sretnim. Naravno, ako pritom ne okrnji zub. 

4. ZELENO POVRĆE

Zelena boja simbolizira novac i prosperitet. Prema nekoj tradiciji koja je ukorijenjena na jugu, zelenje se može objesiti na vrata kako bi se otjerali zli duhovi koji vam mogu naići na put. 

Zelena boja simbolizira i obilje prirode, a čak i u ovo doba godine nije teško nabaviti svježi kelj ili raštiku, tako da se jela ili barem prilozi pripremljeni od tih namirnica mogu naći na novogodišnjem stolu.

5. LEĆA

Još jedna mahunarka, leća se često poslužuje u italijanskim kućanstvima. Okrugle mahunarke izgledaju poput novčića, a leća se za novogodišnju noć tradicionalno jede iza ponoći, uz svinjetinu i kobasice. 

6. VOĆE

Dvanaest zrna grožđa pojedenih u trenutku kad sat otkuca ponoć, donijet će sreću za sve mjesece u godini koja dolazi, smatraju Portugalci i Španci. 

Filipinci također jedu okruglo voće, ali mango i lubenicu. U Meksiku se grožđe jede u ponoć kako bi simboliziralo godinu koja je pred njima, a širom svijeta se jede šipak, simbol plodnosti i rađanja. 

Grci za Novu Godinu svom snagom bacaju nar (šipak) u vrata, a što više zrna pritom ispadne iz njega to će godina biti sretnija. U novije vrijeme ta je tradicija lagano prilagođena tako da se nar stavlja u plastičnu vrećicu kako ne bi nastao prevelik nered, a zrna se koriste kao dodatak koktelima. 

Za Kineze, mandarine su jedan od glavnih simbola Nove Godine. Pritom je važno da su što svježije jer plod navodno donosi obilje, a peteljka i listovi dug život i plodnost. 

7. RIBA

Njihove ljuske simboliziraju novčiće, plivaju isključivo prema naprijed, u jatima koje predstavljaju obilje. Također su vrlo zdrava alternativa tradicionalnim novogodišnjim pečenkama. 

Skandinavcima će sreću donijeti usoljene haringe, srebrne ljuske kojih svjetlucaju poput nakita i srebrnih novčića i time prizivaju blagostanje.

Danas ne samo da može simbolizirati sreću, već može biti i odlično novogodišnje predjelo. 

8. REZANCI

Japanci i Kinezi, azijski narodi, sreću vide u rezancima, što dužim to bolje, jer osim sreće trebali bi donijeti i dugovječnost. Stoga dobijete li rezance u svom novogodišnjem tanjuru, nikako ih nemojte rezati ili lomiti, piše Real Simple.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...