NAPETO NA ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila novi projektil, vjeruje se da je riječ o...

Riječ je o drugom lansiranju projektila u manje od sedmicu dana nakon što se čelnik ove izolirane države zauzeo za daljnji vojni napredak.

  • Svijet

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 0

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila projektil za koji se vjeruje da je riječ o balističkoj raketi, objavile su južnokorejska vojska i japanska obalna straža, prenosi Hina.

Riječ je o drugom lansiranju projektila u manje od sedmicu dana nakon što se čelnik ove izolirane države zauzeo za daljnji vojni napredak.

Čini se da je projektil pao izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), izvijestila je novinska agencija Kyodo, pozivajući se na vladine izvore u Tokiju.

Novogodišnji zavjet

Testiranje koje je izvela nuklearno naoružana Sjeverna Koreja potcrtalo je novogodišnji zavjet sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da će ojačati vojsku kako bi se suprotstavio nestabilnoj međunarodnoj situaciji u trenutku zaustavljenih pregovora s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Prošle sedmice, Sjeverna Koreja je saopćila da je ispalila “hipersonični projektil” koji je u srijedu uspješno pogodio metu.

Lansiranje u utorak uslijedilo je dan nakon što je misija Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, kojoj su se pridružili Francuska, Irska, Japan, Velika Britanija i Albanija, izdala zajedničku izjavu u kojoj osuđuje prošlosedmični test.

Takvo testiranje povećava rizik od pogrešne procjene i eskalacije i predstavlja značajnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield u saopćenju. Također, pokazuju što Sjeverna Koreja može ponuditi klijentima i trgovcima ilegalnim oružjem širom svijeta, dodala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...