STRUČNJACI OBJAVILI NOVE REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Ovo bi mogla biti zaštita od svih koronavirusa, i to uz pomoć obične…

Studija Imperial Collegea pokazuje da svi koronavirusi izgledaju toliko slični tijelu da će T-stanice - koje uništavaju zaražene stanice - djelovati protiv drugih.

  • Zdravlje

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

Naučnici sa univerziteta Imperial College London otkrili su da uobičajeni kašalj i kihanje povećavaju vitalne bijele krvne stanice zvane T-stanice, koje mogu prepoznati niz virusa, piše The Sun.

Dr. Rhia Kundu je rekla: "Otkrili smo da visoke razine već postojećih T-stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim koronavirusima, mogu zaštititi od infekcije Covidom. Ovo je važno otkriće, ali to je samo jedan oblik zaštite i niko se ne smije oslanjati samo na to. Najbolji način da se zaštitite od Covida je potpuno vakcinisanje, uključujući dobijanje dodatne doze."

Studija je proučavala skupinu od 52 osobe koje žive s osobama oboljelim od Covida - ali samo polovina njih se zarazila. Krvni testovi su pokazali da je 26 osoba koje su izbjegle infekciju imalo višu razinu T-stanica od zaraze drugim koronavirusima u prošlosti.

Manje šanse za zarazu

Postoje najmanje četiri druge vrste koronavirusa koje redovno zaraze ljude i uzrokuju otprilike jednu od pet prehlada. Studija Imperial Collegea pokazuje da svi koronavirusi izgledaju toliko slični tijelu da će T-stanice - koje uništavaju zaražene stanice - djelovati protiv drugih.

T-stanice traže dijelove virusa koji ne mutiraju vrlo često, zbog čega naše stare vakcine i dalje djeluju protiv novih varijanti Covida iako su antitijela manje učinkovita. Stručnjaci su rekli da ova "unakrsna zaštita" znači da bismo jednog dana mogli dobiti jedan megaubod koji bi djelovao protiv svih koronavirusa.

Profesor Ajit Lalvani je dodao: "Ovo je najjasniji dokaz do sada da T-stanice inducirane virusima prehlade imaju zaštitnu ulogu. Proteini na koje ciljaju T-stanice koje smo identificirali mutiraju mnogo manje, tako da bi nove vakcine koja uključuju te proteine ​​trebala štititi od sadašnjih i budućih varijanti."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...