EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: Imponuje dolazak Samanthe Power u Sarajevo, a ne u Beograd ili Zagreb. To je dolazak u epicentar...

Avdović je istakao da je Samantha Power obavljala sve poslove svjedoka iz prve ruke, da poznaje glavne protagoniste iz bh. politike.

  • Društvo

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 0

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, odakle pokriva i politička zbivanja u SAD-u, govorio je za Novi dan N1 televizije.

Analizirao je dolazak Samanthe Power u BiH ističući da će ona djelovati kao neka vrsta glavnog inspektora, koja će na terenu procijenti dokle su stigle izborne reforme.

“Ona će s obzirom da je na čelu USAID-a moći iz prve ruke ocijeniti dokle su stvari stigle”, poručio je Avdović

“Njen daljni razvoj, karijera diplomate i akademska karijera i preuzimanje USAID-a je dokaz da je srcem dijete Bosne, ali razumom da na drugi način analizira stvari.

USAID je agencija koja 5 milijardi dolara distribuira godišnje u 23 zemlje, iako je u dvije decenije preko 2,5 milijarde pomoći američke dopremljeno rekao bih da je ona dolazeća, hodajuća nova šefica američke diplomatije i da bi kako neki tvrde bila bolja i od Madeleine Albright ili Hillary Clinton

Imponuje dolazak Samanthe Power u Sarajevo, a ne u Beograd ili Zagreb. To je dolazak u epicentar regiona. ‘Problem’ je što je Biden zauzet drugim prioritetima, kao i Blinken što znači da je Samanthi prepušteno donošenje odluka na bilo kojem meridijanu da se nalazi”, smatra Avdović.

Govorio je i o američkim sankcijama koje su izrečene, ali i o onima koje se očekuju

“Sigurno znam da će biti novih sankcija i da neće biti donošene po nacionalnom ključu. Bit će ravnomjerno raspoređene na sve one ‘nevaljace’ za koje američka administracija ocijeni da su ogrezli u korupciji. Dodik pokazuje da sankcije rade, i još će više paničiti kada se u sankcijama nađu i njegovi politički tribuni.”

Ocijenio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik igraju igru dobrog i lošeg policajca. Dodao je da sa velikom skepsom i nepovjerenjem gleda u najavljeni povratak kadrova SNSD-a u institucije BiH.

Istakao je i da je razočaran, te da ne može razumijeti provincijalni duh Zagreba i geopolitičku inertnost hrvatske diplomatije koja, zbog “kilo mesa žrtvuje kravu” i u Moskvi traži naklonost za Čovićev i Dodikov koncept.

“U šoku sam. Ne mogu da se oduprem dojmu. Ono što je g. Radman uradio, a koji je porijeklom iz Duvna, on je potrčao u skute Lavrova i tamo tražio, kamčio, empatiju za izborni zakon po volji i mjeri Dragana Čovića. Nekorisno, kontraproduktivno”, zaključio je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...