PROCURILI DETALJI AKCIJE "KRUG": Svjedok otkrio kako je vrh MUP-a Srbije štitio kriminalca Darka Eleza i kakva je uloga Dijane Hrkalović...

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podnijelo je optužni prijedlog protiv bivše državne sekretarice Dijane Hrkalović zbog trgovine utjecajem. Osim nje zbog zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kao i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

  • Regija

  • 23. Jan. 2022  

  • 1

Optužnicom protiv nekadašnje državne sekretarice MUP-a Srbije Dijane Hrkalović obuhvaćen je i bivši načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, a u optužnom prijedlogu do detalja je opisano kako je, na krajnje nesvakidašnji način, vršena opservacija osuđivanog kriminalca Darka Eleza.

Hrkalović se tereti da je naložila Milenkoviću da nezakonito prisluškuje Eleza, kako bi zaštitila pomenutog kriminalca.

Kako se navodi u optužnici, iz iskaza svjedoka Slobodana Drmanca, koji je od 2017. do novembra 2019. godine bio zaposlen u PU Novi Sad na mjestu načelnika Odjeljenja kriminalističke policije, utvrđeno je krajnje nesvakidašnje postupanje vrha policije u slučaju Eleza.

Sve je počelo nakon što je izvjesni Želimir K. prijavio policiji prijetnje koje je dobijao od Eleza, a za koje je Šušnjić rekao da se ne postupa, tačnije da se drže u fioci, piše "Nova.rs".

“Što se tiče Eleza, svjedok prva operativna saznanja dobija početkom 2017. kada određena grupa ljudi planira da izvrši njegovu likvidaciju i o tome je usmeno obavijestio Šušnjića, sa kojim je otišao do državne sekretarke Hrkalović, koja je u tom momentu rukovodila Upravom kriminalističke policije. Saopštio je saznanja koja ima, te su se vratili u Novi Sad. Nakon određenog vremena, a to je bilo 2017. godine je dobio telefonski poziv od strane Šušnjića, koji mu saopštava da razmisli koja dva operativna radnika bi mogla da rade na jednom konspirativnom i zatvorenom predmetu, te je predložio J. R. i D. B.”, navodi se u optužnici.

Ističe da je potom sa Šušnjićem otišao u Beograd, na sastanak sa Hrkalović, i tada im je rečeno da će se raditi operativna obrada nad Elezom i da ne smije slučajno da im se desi da ga ubiju, te da je Dijana zadužena da ga ubaci da Elez pravi zgrade u Beogradu i da se bavi stanogradnjom.

“Ubrzo nakon toga se organizuje sastanak sa operativcima J. R. i D. B., gde Šušnjić saopštava da treba da se radi zatvorena operativna obrada, da je u pitanju kriminalac visokog kalibra. Što se tiče rada po konkretnoj operativnoj obradi, tu nije bilo nekog posebnog angažovanja, što je svedoka Drmanca navelo na razmišljanje da neke stvari nisu kako treba, jer zna da je B. D. više puta od Šušnjića zahtevao da se isprate neki interesantni kontakti, ali uvijek je bio izgovor da je pratnja zauzeta, da ne može da se izađe. Tako je bilo sve dok Šušnjić nije pozvao B. D. da mu saopšti kako Elez ima neka vozila na korišćenje i dao mu je spisak istih. Operativac mu je tom prilikom rekao da je on samostalno i samoinicijativno izlazio na teren kada bi Elez izlazio u grad, nakon čega ga je Šušnjić izgrdio rekavši mu da nije smio to da uradi bez njegovog znanja, govoreći mu da je Elez jako opasan i da može da ga otme”, navodi se u optužnici.

Dalje se ističe i da je svjedok, kao operativni podatak, dobio informaciju da Elez posjeduje MUP-ove „tetra uređaje“, „tetra veze“ pomoću kojih slobodno prelazi državnu granicu.

“Svoje operativne podatke za tetra uređaj i prelaženje državne granice saopštio je Šušniću, pitajući ga zbog čega to Elez koristi, šta će njemu taj tetra uređaj, na šta je dobio odgovor: ‘Pa da zna kada je naređeni krug’. Krug je naziv koji je vezan za teritoriju grada Novog Sada, koji može da naredi samo načelnik policijske uprave ili lice koje on ovlasti, a naređuje se kod izvršenih najtežih krivičnih dela i podrazumeva kompletnu blokadu grada – ulaske i izlaske iz grada”, piše u optužnici.

Prema navodima optužnice, a pozivajući se na izjave pomenutog svjedoka, ko god posjeduje taj uređaj zna kada je naređen “krug” i gdje može da prođe, odnosno kako da izađe iz njega.

Svjedok je potom izjavio i da je kasnije dobio podatke da je Šušnjić u kontaktu s Elezom i da se sa njim viđa na teritoriji Novog Sada.

Podsjetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podnijelo je optužni prijedlog protiv bivše državne sekretarice Dijane Hrkalović zbog trgovine utjecajem. Osim nje zbog zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kao i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...