KAD STVARI POSTANU JOŠ GORE: Ukoliko nikako ne možete na WC, ovo spašava stvar…

Ono na što svakako trebate paziti jest činjenica da sadrže jako puno kalorija. Samo šest do osam komada sadrži čak 150 kalorija.

  • Zdravlje

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

Suhe šljive neprocjenjiv su izvor zdravlja. Dok izgledom podsjećaju na velike, crne grožđice, njihova unutrašnjost pruža brojne zdravstvene dobrobiti.

Pomažu kod zatvora

Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Upravo će ta vlakna pomoći ljudima koji pate od hroničnog zatvora. Istraživanja pokazuju da su pacijenti s hroničnim zatvorom doživjeli bolji oporavak od pola šoljice suhih šljiva dnevno nego od psyllium vlakana.

Spas kod osteoporoze, ateroskleroze i zgrušavanja krvi

Nedostaje li vašem organizmu vitamina K, posegnite za suhim šljivama! Naime, jedna porcija suhih šljiva osigurava 129 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K koji značajno pomaže u zgrušavanju krvi.

Istraživanja su pokazala da je nedostatak vitamina K kod starijih ljudi u korelaciji sa osteoporozom i aterosklerozom.

Bitne za zdravlje očiju

Osim što obiluju vitaminom K, iznimno su bogate i vitaminom A. U porciji suhih šljiva nalazi se 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Samim su time suhe šljive dobar izbor za zdravlje očiju – vitamin A poboljšava vid noću i štiti rožnicu, a koristan je i za imunološki sistem u cjelini.

Snižavaju razinu šećera u krvi

Suhe šljive mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. One obiluju visokim udjelom topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, smanjujući vrijeme zadržavanja hrane u želucu.

Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer pridonose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Bitne su za našu kožu i kosu

Vitamini i minerali prisutni u šljivama pridonose ljepoti i zdravlju kože smanjujući proces starenja i odgađajući pojavu bora. Riznica su i željeza, čiji nedostatak može uzrokovati opadanje kose.

Ono na što svakako trebate paziti jest činjenica da sadrže jako puno kalorija. Samo šest do osam komada sadrži čak 150 kalorija. Cijela šoljica suhih šljiva ima gotovo 500 kalorija. S obzirom na to da ćete se "zasititi" i zadovoljiti svoju potrebu za šećerom, primjerenom konzumacijom mogu vam pomoći i u mršavljenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...