ALICIA KEARNS IZ BRITANSKOG PARLAMENTA PRAVO U BIH: "Oduševljena sam ovom zemljom, a kao parlamentarka imam obavezu da..."

Dodala je da teritorijalni integritet BiH mora biti zadržan i da Velika Britanija podržava saveznike i u BiH i u Ukrajini. 

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 1

Tamo 2015. Ili 2016. godine sam prvi put bila u BiH i svako ko dođe ovdje dođe bude zadivljen ovom zemljom. Ujedinjeno Kraljevstvo ima obavezu prema BiH, a ja kao parlamentarka imam obavezu da budem glas one koji kažu da za ovu državu nije nikoga briga. Svi su zabrinuti i sa Ukrajinom i sa BiH. Ovdje trebamo riješiti te podjele u društvu i jezik mržnje, a u Ukrajini je evidentan utjecaj Rusije. Obje zemlje moraju imati podršku britanskih parlamentaraca, kazala je gostujući u programu N1 Alicia Kearns članica britanskog Parlamenta i Odbora za vanjsku politiku tog parlamenta. 

Dodala je da teritorijalni integritet BiH mora biti zadržan i da Velika Britanija podržava saveznike i u BiH i u Ukrajini. 

O razgovorima s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom kazala je da je dogovoreno da se ne smije potkopavati Dejtonski mirovni sporazum. 

“Mi podržavamo visokog predstavnika, to je jasna poruka. Na sastancima s predstavnicima u BiH razgovarali smo o budućnosti, želimo da se potpiše trgovački sporazum s BiH. Razgovarali smo i o izborima, ali i borbi protiv zlih utjecaja na BiH. Razgovarali smo i o deblokadi institucija BiH. Htjeli smo da vidimo šta predstavnici i građani BiH žele od nas, a o svemu ćemo pripremiti izvještaj u narednih nekoliko mjeseci”, poručila je Kearns. 

Dodala je da sankcije moraju biti na stolu i biti posljedica onima koji prijete rasturanjem državnih institucija i stvaraju podjele u društvu. 

“Sankcije su što se mene tiče prvi mehanizam i nadam se da će nas Vlada Velike Britanije slušati”, kazala je Kearns. 

Govorila je i o Srebrenici i poručila da se mora razgovarati o genocidu u Srebrenici i da će pomoći da se čuje glas onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" sutra će Kearns uručiti nagradu za njen doprinos u sjećanju na genocid. 

Podsjećamo, Kearns je nedavno tokom rasprave u britanskom Parlamentu jasno poručila da se moraju zaustaviti Milorad Dodik i svi drugi koji podrivaju institucije i mir u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...