BRITANSKA PARLAMENTARKA ALICIA KEARNS SA REISU-L-ULEMOM: "Nema pogodbe sa onima koji ugrožavaju mir u BiH"

Alicia Kearns smatra da se u Bosni i Hercegovini koristi vrlo neprimjeren govor od političkih aktera iz RS-a, čiji je cilj intenziviranje mržnje i netrpeljivosti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji.

  • Politika

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 0

Alicia Kearns, članica Konzervativne partije Velike Britanije, predsjednica Svepartijske parlamentarne grupe Britanskog parlamenta za Bosnu, danas je posjetila je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Sastanku je prisustvovala i Elmina Kulasić, predstavnica britanske organizacije Remembering Srebrenica koja je doprinijela organizaciji ovog susreta.

Reisu-l-ulema je zahvalio Aliciji Kearns za sve što radi u Britanskom parlamentu i van njega kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informaciju o stanju političke krize u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Kazao je da su rasprave u Britanskom parlamentu koje je Kearns organizirala i vodila bile sa velikom pažnjom praćene u našoj zemlji i da su pružile našim građanima dodatnu nadu jer su shvatili da imaju moćnog saveznika za prijatelja.

Složio se sa njenim ranije izrečenim stavom da kriza u BiH, koja je inicirana i poticana izvan BiH, slabi poziciju Zapada i NATO-a, a jača određene nedemokratske režime iz naše bliže i dalje okoline koje imaju za cilj sučeljavanje sa Zapadom i NATO-om u Bosni i Hercegovini kao i nekim drugim zemljama.

"Nama u Bosni i Hercegovini je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu", naglasio je reisu-l-ulema, saopćio je Rijasest Islamske zajednice u BiH.

Kearns je upoznala reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamentarcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci.

Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini koristi vrlo neprimjeren govor od političkih aktera iz RS-a, čiji je cilj intenziviranje mržnje i netrpeljivosti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji.

Parlamentarka Kearns se saglasila sa stavom reisu-l-uleme da svi oni koji ugrožavaju mir, sigurnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine trebaju odgovarati za svoje djelovanje pred sudovima i da s njima ne bi trebalo praviti nikakve pogodbe.

Reisu-l-ulema je zamolio Kearns da potakne druge svoje kolege u evropskim parlamentima da posude svoj glas žrtvama genocida u BiH kojima su zločinci oduzeli mogućnost da govore u svoje ime.

Na kraju susreta, reisu-l-ulema je gospođi Alicia Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine,  saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...