"SB" ZABILJEŽILA: Regionalni challenge fond finansira četiri najuspješnija konzorcija u BiH, evo i detalja... (FOTO)

Najuspješniji projekti su iz četiri bh. grada i to iz Bijeljine, Gradiške, Ilijaša i Sarajeva, a nosioci projekata iz ovih gradova su JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina, JU Tehnička škola Gradiška, Srednjoškolski centar iz Ilijaša i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

  • Ekonomija

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

U okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond (RCF) za finansiranje su odabrana četiri najuspješnija konzorcija iz Bosne i Hercegovine. Predstavnicima konzorcija sačinjenih od obrazovnih ustanova, institucija i privrednika, koji su uspostavili partnerstvo u cilju razvoja i implementacije dualnog ili kooperativnog obrazovanja u utorak su u Sarajevu uručena Pisma o namjeri finansijske podrške koja će im omogućiti investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavaja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja.

Kako je rečeno u okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond biće investirana sredstva od 1,4 miliona eura.

Inače, najuspješniji projekti su iz četiri bh. grada i to iz Bijeljine, Gradiške, Ilijaša i Sarajeva, a nosioci projekata iz ovih gradova su JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina, JU Tehnička škola Gradiška, Srednjoškolski centar iz Ilijaša i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Nosioci projekta dobit će grantove od 180.000 do 488.000 eura, a ovi projekti su odabrani među 43 prijave od kojih je najviše bilo onih u sektorima strojarstva i obrade metala, piše Oslobođenje.

- Učešće u ovom projektu je izvrsna šansa i odlična prilika kompanijama i obrazovnim institucijama kako za unapređenje njihove saradnje tako i za stvaranje boljeg kvaliteta obrazovnog sistema koji će biti usklađen sa potrebama tržišta rada, kazao je predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić, dodajući kako danas u BiH nažalost proizvodimo i školujemo kadrove koji ne mogu odgovoriti zadacima koje tržište rada i privreda pred njih postavljaju.

Adam Drosdzol, direktor KfW Njemačke razvojne banke za BiH kazao je da je potrebna mnogo bolja saradnja između ustanova za stručno obrazovanje i privatnog sektora.

- Regionalni challenge fond čini upravo to. Promoviše zapošljavanje mladih kroz stručno osposobljavanje i istovremeno razvoj privatnog sektora. Kompanije znaju da je dobro obučena radna snaga ključ uspjeha i zajedno s institucijama za obuku sada preuzimaju odgovornost u podučavanju važnim vještinama, poručio je Drosdzol, naglasivši da odabrani konzorciji imaju za cilj osigurati 300 mjesta za obuku u BiH te pozvao sve zainteresovane koji nisu uspjeli u prvom pozivu da učestvuju u nekom od sljedećih.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je, govoreći o Srednjoškolskom centru Ilijaš, koji je jedan od dobitnika sredstava RCF-a, naglasila da je ova škola formirala konzorcij za četiri kompanije iz metalskog i IT sektora te projektom predvidjela skoro potpunu rekonstrukciju učeničkih radionica, nabavku najmodernijih mašina i uređaja, kao i edukacije mentora, osoblja škole te studijske posjete kompanijama u BiH.

Reporter "Slobodne Bosne" je zabilježio najvažnije momente koje možete vidjeti u galeriji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...