FILIP DAVID: "Rusija bi zbog svojih interesa žrtvovala Milorada Dodika"

Filip David je nerijetko bio na meti velikosrpskih nacionalista.

  • Regija

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 3

Kao jedan od najvećih srpskih književnika, dobitnik NIN-ove nagrade i autor desetina knjiga, koje su ostavile ogroman trag u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi, Filip David je najpozvanija osoba da iznese mišljenje o odjecima ruske politike na regiju Zapadnog Balkana.

Zbog svog velikog znanja i iskustva, zbog svoje posvećenosti demokratiji i ljudskim pravima, ali najviše zbog svoje hrabrosti da se suprotstavlja tiraniji i zlu, Filip David je nerijetko bio na meti velikosrpskih nacionalista.

U razgovoru za Al Jazeera Balkans Filip David kaže da je upitno tradicionalno rusko – srpsko savezništvo jer Rusija, kao velika svjetska sila, uvijek sprovodi politiku vlastitih geostrateških interesa.

Po mišljenju mnogih analitičara, Milorad Dodik je glavni Putinov "igrač" u cijeloj regiji. Koliko će njegov secesionizam i njegova ideja da u BiH od Republike Srpske pravi nekakvu Donjecku republiku sada dobiti vjetar u leđa ili će biti osujećena?

"Dodikova pozicija, duboko sam uvjeren u to, zasniva se na njegovim ličnim interesima i očuvanju onoga što je stekao na problematične načine. Govorim o imovini, o novcu koji ima. Sjetimo se samo toga da je on na taj položaj u BiH došao kao proevropski čovjek. I podržan je bio od Evropske unije da bude tu kao neka brana mogućem oživljanju nacionalizma. A on je radio sve suprotno, ali je shvatio da mora imati neko jako zaleđe. Siguran sam, u trenutku kada neki interesi prevladaju, u nekom mogućem, da kažemo ili nadajmo se dogovoru, da će bez ikakvih problema Dodik biti žrtvovan.

Jer, Bosna i Hercegovina tako kako sada izgleda i kako je sada organizovana očigledno je država koja nikako da se organizuje na pravi način, organizuje kao prava država i ni jedna značjna odluka ne može da se donese jer je tu stalna kočnica Dodik. Međutim, ako stvari krenu na loše, naopako, suprotno od onoga što bismo željeli i ako ojačaju nacionalističke strasti onda može doći do velikih katastrofa ne samo u Bosni i Crnoj Gori nego i na Kosovu i u Srbiji, ali u tom scenariju ne bih želeo ni da govorim ni da mislim jer bi to značilo ugrožavanje ne jedne, ili tri države to bi značilo neku vrste apokalipse.

Ako sam Vas dobro razumio kažete da će Dodik biti veoma lako žrtvovan, ako je to interesu Rusije?

"Apsolutno, u to sam siguran, nije on tako veliki igrač, on je sada potreban da Rusija ima svoje ljude na čitavom ovom području – i u Crnoj Gori i Bosni, u Srbiji pogotovu, ali ako se konfiguracija bude mijenjala, odnosi među velikim silama budu mijenjali, ako dođe do nekog sporazuma, onda će mislim, na kraju, se mijenjati i neki odnosi u regiji".

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...