BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR U HRVATSKOJ: Gađati nuklearku, to je zločin protiv čovječanstva...

Dodaje da je situacija u bolnicama pod kontrolom, ali da je puno ranjenih.

  • Regija

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 0

Ovoga jutra za HRT o najnovijim informacijama iz KIjeva govorio je Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski ambasador u Hrvatskoj.

"Noć je bila jako teška, ponovno su bili gađani ukrajinski gradovi i dogodilo se raketiranje zaporoške nuklearne stanice. Mi smo je narod preživio katastrofu u Černobilu. To je bila svjetska tragedija, koja je odnijela puno života. Noćas je gađana elektrana, ovo je nešto nevjerojatno. Oni gađaju što im padne napamet. Ovo je zločin protiv čovječanstva", istaknuo je u emotivnom javljanju.

Nedostaje mi riječi izraziti ono što osjećaju ukrajinski ljudi, dodaje Lubkivsky ističući da je elektrana oštećena.

"Oštećena je, to su administrativne zgrade i bio je veliki požar. Po mojoj informaciji elektrana je pod kontrolom ruskih snaga i sada nema opasnosti jer nema zračenja. Mi imamo 15 blokova u Ukrajini. Ako bi se dogodilo da raketa pogodi jedan od tih blokova to će biti velika nesreća za cijelu zemlju i Europu."

Govorio je i o opskrbnim lancima u Ukrajini.

"Neprijatelj bi htio okružiti Kijev i da on padne. To je cilj. Proteklih sedam dana, bilo je tri atentata na predsjednika Ukrajine. Što se hrane i namirnica situacija je pod kontrolom, zahvaljujem Hrvatskoj i drugim zemljama. Od Harkova oni žele napraviti Staljingrad koji je bio totalno uništen od strane nacističke Njemačke. Mi moramo zatvoriti nebo nad Ukrajinom, danas, maksimalno sutra. Ako to ne bude doneseno, nećemo preživjeti."

Dodaje da je situacija u bolnicama pod kontrolom, ali da je puno ranjenih.

"Javili su maloprije i da je pogođena škola u Žitomiru. Eto."

Osvrnuo se i na pregovore između Ukrajine i Rusije, očekuju da se naprave humanitarni koridori da ljudi mogu izaći, da ne b poginuli pod bombama.

"Po nekim informacijama pregovori bi se mogli nastaviti i danas."

Dodaje da je moral i dalje visok, da postoji motivacija.

"Ima dovoljno ljudi, morala i motivacije. To je naša zemlja, mi nemamo kuda."

Govoreći o predviđanjima kako će se stvari razvijati, ističe da sve ovisi o jednom čovjeku. On se zove Vladimir Putin, zaključuje. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...