"SB" NA LICU MJESTA: Snažna poruka šefice njemačke diplomacije Annalene Baerbock nakon sastanka s ministricom Biserom Turković (FOTO)

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta!

  • Vijesti

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 0

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sastala se u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šeficom bh. diplomatije.

Nakon tet-a-tet sastanak sa Annalenom Baerbock u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, održava se press konferencija.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta!

Ovu posjetu planiram od početka mandata zbog toga što je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana prioritet za Vladu Njemačke i mene lično.

"No nikada ne bih pomislila da ću na ovaj put krenuti u momentu kada su mir i stabilnost glavna pitanja evropska", rekla je Baerbock i dodala:

"Njemačka će ovdje u vašoj zemlji i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti. Zbog toga samo uveli funkciju specijalnog izaslanika. Sretna sam što je salzin taj izbor Manuel Sarrazin."

Ona je dodala da je imenovanje Sarazzina samo početak onoga što Vlada Njemačke planira.

"Dolazim ovdje u momentu kada je Evropa suočena sa katastrofa rata. Svjesna sam da se ljudi u BiH ovdje prisjećaju 90-tih godina koji su gledali kako im ubijaju očeve, siluju majke i sestra. Baš zato što se sada dešava rat u Ukrajini važno je posjetiti Balkan, biti u Sarajevu. Moramo se boriti protiv onih u BiH koji ugrožavaju mir. Podržavamo one koji jačaju zemlju, a ne one koji destabiliziraju BiH", rekla je Baerbock.

Ona je dodala i da je važno da se izbori u BiH održe u planiranom terminu u oktobru i da ne ostaje mnogo vremena za dogovor o Izbornom zakonu.

"Zahvalna sam što je BiH uz nas i uz 141 zemlju UN-a po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu", poručila je njemačka šefica diplomatije.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...