JEZIVI RUSKI ZLOČIN: Napadi na bolnice postaju dio ratne taktike. To je uništavanje…

Osim na bolnice u Ukrajini, WHO je zabilježio takve napade i u Afganistanu, Burkini Faso, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji, Nigeriji, Palestini, Sudanu i Siriji.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2022  17. Mar. 2022

  • 0

Zdravstvene ustanove sve više postaju mete u ratu, upozorila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglasivši da ukrajinski zdravstveni sistem pleše po rubu, piše BBC.

WHO je potvrdio 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini i 46 drugdje u svijetu, u drugim sukobima, što je najviši ikad zabilježen broj. Ne navodi se o kojem se razdoblju radi.

Napadi na ustanove za pružanje zdravstvene skrbi nezakoniti su po međunarodnom pravu.

Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a za hitne zdravstvene programe, nazvao je "neprihvatljivim" takve napade, koji su postali "strategija i taktika rata".

"Zdravstveni sistem u Ukrajini pleše po rubu, on izvrsno funkcionira ali treba podršku, treba ga poduprijeti, treba mu dati osnovne alate za spašavanje života", rekao je Ryan.

On je rekao da se radi o napadima na "ono najtemeljnije od ljudskih prava" i da je to više od destrukcije zgrada, "to je uništavanje nade".

Osim na bolnice u Ukrajini, WHO je zabilježio takve napade i u Afganistanu, Burkini Faso, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji, Nigeriji, Palestini, Sudanu i Siriji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...