PROFESOR DAVID PETTIGREW: "Rusija posljednjih 10 godina pokušava destabilizarati BiH; RS je postala neka vrsta Donbasa"

Govoreći o pregovorima u vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je da bi bio zabrinut da su oni uspjeli jer ne može razumjeti motive podrške procesu koji bi ustanovio nacionalističke strane.

  • Politika

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

“Ruska Federacija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati BiH, uključujući i davanje podrške izbornoj reformi koju predlaže hrvatska stranka HDZ. Tu su izjave ruske Ambasade u BiH – oni ne vide BiH kao jednu državu nego kao skup entiteta. Republika Srpska je postala neka vrsta Donbasa, entitet koji se odvojio i koji će pružiti otpor NATO-u i EU. Ilegalna invazija Ukrajine, naravno podiže našu brigu u onome što bi se moglo ticati BiH. Primanje u EU je jako važno pitanje”, istakao je David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University za N1.

Dodao je i kako je Rusija 2010. godine stavila veto na Rezoluciju o genocidu u UN-u.

Na pitanje može li se ukrajinska kriza preliti na BiH i Zapadni Balkan, rekao je kako je važno pripremiti se i imati viziju za budućnost.

“Mislim da je najpraktičnije odmah primiti BiH u Evropsku uniju. To je jedan od načina da riješimo brigu koju svi osjećamo. Bitno je doći i pod okrilje NATO-a te krenuti prema ustavnoj reformi”, kazao je Pettigrew.

Govoreći o pregovorima u vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je da bi bio zabrinut da su oni uspjeli jer ne može razumjeti motive podrške procesu koji bi ustanovio nacionalističke strane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...