PROFESOR DAVID PETTIGREW DIREKTNO: "Genocid u Srebrenici se sve češće negira u RS-u"

-Međunarodna zajednica nije uspjela uvjerljivo odgovoriti kada je Putin napao Gruziju i kada je kasnije zauzeo regiju Donbas i Krim. Putinu se dodatno popustilo kada je EU odgodila pridruživanje Ukrajine EU. Također, čak i danas, nitko ne osporava one koji još uvijek govore o ujedinjenju svih Srba u jednu državu - navodi Pettigrew.

  • Vijesti

  • 16. Dec. 2023  

  • 3

Iako su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) donijeli historijske presude u vezi s genocidom i ratnim nasiljem nad ženama, slučajevi masovnih zločina u svijetu se umnožavaju i ne nazire se kraj, ocijenio je profesor studija o holokaustu i genocidu na Državnom sveučilištu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa o genocidu na Sveučilištu Yale David Pettigrew, piše Fena.

On upozorava na rekordan broj civilnih žrtava u 2023. godini, naglašavajući da se čini da lekcije iz Srebrenice i Ruande nisu naučene.

-Kako se približavamo kraju 2023. godine, ilegalna invazija Ruske Federacije na Ukrajinu uzrokovala je približno 10.000 slučajeva smrtnih slučajeva civila u 22. mjeseca. U izraelskoj opsadi Gaze ubijeno je blizu 20.000 civila u samo dva mjeseca - navodi profesor Pettigrew.

Podsjetivši na podatak Memorijalnog centra u Srebrenici, povodom godišnjice usvajanja UN-ove Konvencije o genocidu 1948. godine, o skoro 300.000 civila koji su ove godine ubijeni u oružanim sukobima širom svijeta, Pettigrew smatra da je ovo još tragičnije s obzirom na postojanje mehanizama Ujedinjenih nacija. za prevenciju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, postojanje Međunarodnog kaznenog suda (MKS) i naslijeđe MKSJ-a, ICTR-a i ICJ-a, čije presude i predsjednici trebaju služiti za sprječavanje početka ratnih zločina.

-S pravom se polažu nade u Međunarodni krivični sud (MKS) da okonča nekažnjivost, da počne pozvati na odgovornost i spriječiti ponavljanje ratnih zločina. Ali, sada se čini da je sud igrao samo simboličnu ulogu i kao takav se smatra uglavnom neefikasnim - ocijenio je on.

Napominje da je 17. marta 2023. Pretpretresno vijeće II MKS-a izdalo nalog za hapšenje Vladimira Putina, optuženog za ratni zločin protivpravne deportacije i nezakonitog premještanja djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju. Ali, navodi profesor Pettigrew, dalje ništa nije poduzeto. Također, palestinske grupe za ljudska prava podnijele su tužbu, pozivajući MKS da istraži izraelske napade na civile u Gazi i da izda naloge za hapšenje izraelskih lidera, a i ti nalozi za hapšenje nisu izvršeni.

Profesor je mišljenja da se sigurno može očekivati ​​da će se MKS nadograđivati ​​na vrlo važno naslijeđe međunarodnih krivičnih tribunala UN-a (ICTY/ICTR), ali se ne može očekivati ​​da će djelovati izolirano ili uspjeti sam. MKS-u je potrebna podrška međunarodne zajednice kako bi se postigao svoj cilj uspostavljanja trajnog mira, međutim, međunarodna zajednica je više puta doživjela neuspjeh jer je popuštala agresorima, umjesto da im se suprotstavi.

-Međunarodna zajednica nije uspjela uvjerljivo odgovoriti kada je Putin napao Gruziju i kada je kasnije zauzeo regiju Donbas i Krim. Putinu se dodatno popustilo kada je EU odgodila pridruživanje Ukrajine EU. Također, čak i danas, nitko ne osporava one koji još uvijek govore o ujedinjenju svih Srba u jednu državu - navodi dalje Pettigrew.

Francuski advokat Gilles Devers objasnio je da presuda MKSJ-a o genocidu u Srebrenici predstavlja predsjednicu za njegovu tužbu MKS-u u vezi s izraelskim zločinima u Gazi. Ipak, podvlači profesor Pettigrew, genocid u Srebrenici se sve češće negira u entitetu Republika Srpska. Ciljana grupa koja je proganjana i ubijana širom BiH od 1992. do 1995. godine – Bošnjaci, svakodnevno je izložena govoru mržnje i vrijeđanju.

Dok se nekažnjeno bave poricanjem genocida i govorom mržnje, naglašava Pettigrew, rukovodstvo bosanskih Srba ismijava vladavinu zakona. Upravo ovaj nedostatak odgovora međunarodne zajednice, ovo podilaženje, nedostatak političke volje, dovešće do ponavljanja zločina, smatra on.

-Da bi presude MKSJ-a imale smisla, posebno presuda za genocid u Srebrenici, onda se poricanje i povećanje ratnih zločinaca u entitetu RS mora osuditi i procesuirati. Međunarodna zajednica ima odgovornost zaštititi preživjele od ponovne traumatizacije izazvane poricanjem i govorom mržnje. Preživjeli moraju dobiti podršku u svojim naporima da postave spomen obilježja žrtvama - poručuje profesor Pettigrew.

Zaključuje da bi takvo opredjeljenje za obnovu prava vladavine u BiH pokazalo da se mogu poduzeti odlučni koraci kako bi se spriječilo ponavljanje masovnih zločina - "odluka koja bi poslužila kao svjetionik MKS-u i svijetu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...