PROFESOR PETTIGREW: "Dati prioritet pristupanju BiH EU i NATO-u, Dodik se nekažnjeno izruguje Krivičnom zakonu"

Pettigrew u izjavi za javnost podsjeća na i dalje prisutnu nedopustivu praksu negiranja genocida i onemogućavanja žrtvama prava na memorijalizaciju, kao i stalne secesionističke prijetnje predsjednika entiteta RS Milodara Dodika.

  • Politika

  • 23. Nov. 2023  

  • 1

Profesor studija o holokaustu i genocidu na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član upravnog odbora studijskog programa o genocidu na univerzitetu Yale David Pettigrew pozvao je međunarodnu zajednicu, uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, da prioritet da hitnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u, prenosi Fena.

Na taj način, kako je poručio Pettigrew, dala bi se nedvosmislena podrška BiH kao demokratskoj, multietničkoj i suverenoj državi.

Pettigrew u izjavi za javnost podsjeća na i dalje prisutnu nedopustivu praksu negiranja genocida i onemogućavanja žrtvama prava na memorijalizaciju, kao i stalne secesionističke prijetnje predsjednika entiteta RS Milodara Dodika.

Napominje također da je u selu Vidrići postavljena ploča u znak sjećanja na srpske i ruske vojnike koji su se borili i poginuli u tzv. "odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, dok preživjelima zločina u Kalinoviku nije dozvoljeno da postave spomen-ploču na nekadašnjem mjestu koncentracionog logora Barutni magacin.

Poruka na ploči u Vidrićima, navodi profesor Pettigrew, predstavlja oblik poricanja genocida jer veliča ratne zločine i predstavlja jasno podsticanje na "svetu obavezu" ponavljanja zločina.

- Pored svoje antimuslimanske i antidržavne retorike, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik je potvrdio negiranje genocida na ploči u Vidrićima kada je nedavno izjavio da je 'priča o navodnom genocidu i stradanju Bošnjaka' lažna. Ovo je negiranje genocida i trivijalizacija patnje žrtava. Također je naveo da je sve što se dogodilo rezultat "građanskog rata", što se može smatrati opravdavanjem zločina. Ovakvim provokativnim izjavama Dodik se nekažnjeno izruguje Krivičnom zakonu BiH - ocijenio je profesor Pettigrew.

Dok su spomen-obilježja koja veličaju počinioce i njihove zločine, kao što su ploča ruskim dobrovoljcima u Vidrićima, ploča Ratku Mladiću na Vracama ili mural Ratku Mladiću u Kalinoviku, kolonizirali bh. kulturni krajolik, preživjelim žrtvama genocida i drugih ratnih zločina onemogućeno je, naglašava Pettigrew, postavljanje spomen-obilježja na mjestima gdje su izvršena zvjerstva ocijenjena kao ratni zločin, kao što su Barutni magacin (Kalinovik), sportska dvorana Partizan (Foča) i Vilina vlas (Višegrad).

Preživjelima je također zabranjeno postavljanje ploče na skladištu u Kravici, gdje su počinjeni zločini koji su bili dio osuđujuće presude Mladiću za genocid. Ova diskriminatorna zabrana spomen-obilježja žrtvama je, podvlači Pettigrew, negiranje istine o genocidu i drugim ratnim zločinima, te eklatantno kršenje smjernica UN-a o pravu na momorijalizaciju.

Ured visokog predstavnika (OHR) bi, poručio je Pettigrewa, trebao bez odlaganja podržati postavljanje ploča i muzeja na ovim lokacijama.

- Dodikove prijetnje secesijom i njegove posjete Moskvi imaju za cilj da blokiraju put BiH u EU i NATO u službi srpskog i ruskog svijeta - naveo je između ostalog profesor Pettigrew, zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu na hitnu reakciju, naglasivši da hitno pristupanje naše zemlje EU i NATO-u mora biti imperativ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...