GDJE JE NESTALA BIVŠA GLAVNA TUŽITELJICA: Gordana Tadić vodi pravnu bitku za povratak u fotelju, uglavnom je na bolovanju i igra se po parkovima sa unučetom

Nakon što je pravomoćnom odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH smijenjena u oktobru prošle godine, Tadićka se nije mirila sa tom odlukom, pa je preko svog advokata Vlade Adamovića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je tražila privremenu mjeru obustave odluke VSTV-a kojom je smijenjena i povratak na dužnost glavne tužiteljice.

  • Mini market

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 6

Sjećate li se Gordane Tadić, bivše smijenjene glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

Nakon što je pravomoćnom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH smijenjena u oktobru prošle godine, Tadićka se nije mirila sa tom odlukom, pa je preko svog advokata Vlade Adamovića uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je tražila privremenu mjeru obustave odluke VSTV-a kojom je smijenjena i povratak na dužnost glavne tužiteljice.

No, kako su mediji izvijestili prije dva i po mjeseca, Ustavni sud BiH je odbacio Tadićkinu apelaciju. 

Podsjetimo, nakon što je smijenjena zbog niza propusta koje je počinila tokom mandata glavne tužiteljice, Gordana Tadić je ostala tužiteljica u Tužilaštvu BiH, a njenu funkciju je preuzeo Milenko Kajganić

Opći je dojam u javnosti, ali i među zaposlenicima u Tužilaštvu BiH da je smjena Gordane Tadić predstavljala svojevrsnu kvalitativnu prekretnicu u radu ove pravosudne institucije. Primjetno je da su aktivirani predmeti koji su se godinama tavorili po ladicama i fiokama hlavne tužiteljice, da su pokrenute istrage protiv pojedinih osoba koje su se smatrale nedodirljivim za pravosudne institucije Bosne i Hercegovine. Jedan od najvažnijih dokaza da su odlaskom Tadićke stigli neki novi vjetrovi jeste (re)aktiviranje istrage protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zbog sumnjive kupovine vile na beogradskom  Dedinju. 

Ova je istraga pokrenuta 2017. godine, ali je nakon toga mirovala sve do prije 15-ak dana kada je Dodik prvi put saslušan kao osumnjičeni u Tužilaštvu BiH. Treba li podsjećati da je tokom svih tih godina glavnu riječ u pravosuđu Bosne i Hercegovine vodio Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, koji je nakon smjene imenovan za Dodikovog savjetnika. Gordana Tadić uživala je njegovu podršku, kao što je imala i zaštitu Dragana Čovića i HDZ-a, čiji je potpredsjednik Mijo Krešić prvi rođak Gordane Tadić. Ne treba gubiti iz vida ni dosljednu i aktivnu podršku koju je Tadićka imala u medijima pod kontrolom Fahrudina Radončića, tajkuna i lidera Saveza za bolju budućnost. "Avaz" i druga vlasnički srodna izdanja ekskluzivno su objavljivali brojne "smrtonosne prijetnje" koje su navodno upućivane glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, a imali su i eksluzivnu privilegiju da objave stenogram razgovora kojeg je ona u svojoj kancelariji vodila (i snimala) sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom OSA-e. Usput, "Avazova" izdanja i njihov gazda nisu jednostavno i nepristrasno podnijeli ni smjenu Milana Tegeltije nakon što su u javnost procurili njegovi skandalozni razgovori sa Milijanom Buhom, članicom VSTV-a. Početkom ove godine Tegeltiji su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije zbog, kako je obrazloženo, "umiješanosti u korupciju".

A šta nakon smjene radi Gordana Tadić, osim što nastavlja pravnu borbu za povratak na funkciju glavne tužiteljice? Njene kolege iz Tužilaštva BiH kažu da je rijetko viđaju na poslu i da je nakon smjene koju je teško primila i sa kojom se nikako ne može pomiriti najčešće odsutna zbog bolovanja. Njeni poznanici tvrde da se odlučila više posvetiti porodici, naročito nakon što je postala baka pa je se može vidjeti kako uživa u druženju i igrama sa unučetom.

Tokom jednog od tih izleta Gordana Tadić je i sama odlučila da se malo poigra na ljuljašci, što se vidi na fotografiji koju objavljujemo.

/"SB"/ 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...