REZULTATI NOVE STUDIJE: Pfizer vakcina protiv koronavirusa značajno smanjuje izglede za…

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

  • Zdravlje

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 0

Djeca u dobi od 5 do 11 godina koja su primila vakcinu Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa imala su 68 posto manje izglede da će biti hospitalizirana zbog Covida tokom vala varijante omikron u Sjedinjenim Državama nego vakcinisana djeca, prema studiji objavljenoj u srijedu.

Adolescenti u dobi od 12 do 18 godina koji su primili dvije doze vakcina imali su oko 40 posto manje izglede da budu hospitalizirani s varijantom virusa omikron, prema studiji koju su vodili naučnici iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dječije bolnice u Bostonu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Rizik od ozbiljnijih ishoda, uključujući potrebu za mehaničkom pomoći pri disanju ili smrt, bio je gotovo 80 posto manji za one koji su primili vakcinu u toj dobnoj skupini.

Infekcije poput Covida i respiratornih infekcija imaju raspon težine simptoma. Možemo djelovati protiv teške bolesti, rekao je naučnik CDC-a dr. Manish Patel.

Studija je proučavala vakcinisanu i nevakcinisanu djecu pacijente sa i bez COVID-19 u 31 bolnici u 23 američke savezne države.

Vakcina se pokazala djelotvornijim protiv delta varijante koronavirusa, koja je kružila prošle godine.

Učinkovitost vakcina protiv hospitalizacije u adolescenata kada je ta varijanta bila dominantna bila je oko 93 posto, pokazalo je istraživanje.

Rezultati CDC studije bili su bolji za mlađu dobnu skupinu od studije koju su naučnici iz države New York objavili u februaru.

Ta je studija pokazala da je vakcina bilo oko 48 posto učinkovito u zadržavanju djece izvan bolnice, uz 73 posto učinkovito protiv hospitalizacije među adolescentima u januaru 2022.

Većina djece koja su imala tešku bolest bila je nevakcinisana. A to bismo trebali moći spriječiti jednostavnim činom vakcinacije, rekao je Patel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...